Zul Yahya lebih utamakan ilmu akhirat,Hentikan persekolahan anak-anak

Nama Zul Yahya dahulu pernah mekar dalam industri seni Tanah Air sebagai seorang pelawak terkenal. Tetapi, sejak beberapa tahun ini, dia memutuskan untuk tidak terbabit lagi dalam dunia hiburan dan menumpukan sepenuhnya kepada perniagaan yang dijalankan.

Berpakat suami isteri

Namun begitu, menerusi Astro Gempak merujuk kepada Facebook Live yang dibuat olehnya sebelum ini, Zul Yahya membuat pengakuan bahawa memberhentikan anak-anaknya sekolah secara formal bagi membawa mereka menumpukan perhatian kepada akhirat.

“Saya dan isteri berpakat ini jalan yang terbaik. Hari ini bukan zaman nak kejar anak dapat berapa A tapi ilmu akhirat yang masih lagi nipis.”

“Mereka memang sudah diberhentikan sekolah. Apa yang penting adalah ilmu agama. Dalam agama pasti ada kejayaan, bukan di akhirat tetapi di dunia lagi.” Katanya.

Mampukah degree & master selamatkan diri dari dajjal

Bekas pelakon yang mempunyai enam orang anak itu juga mengakui ada yang bertanya sama ada dia tidak kasihankah akan masa depan mereka. Namun, Zul Yahya percaya akan qada’ dan qadar yang telah ditetapkan Allah S.W.T.

“Dunia semakin tua takkan tak nampak, sistem yang datang kepada kita hari ini luar biasa dan ramai yang rasa boleh hidup lama.”

“Saya sendiri sudah berusia 50 tahun, apa akan jadi 50 tahun akan datang. Bagaimana agama dalam diri anak-anak kita? mampukan degree dan master menyelamatkan mereka daripada dajjal?” Soalnya.

Ilmu akhirat lebih penting

Dia juga turut berkongsi kenyataan tersebut di Instagramnya memaklumkan bukan tidak mengambil berat tentang anak-anaknya, tetapi mahu mereka lebih berjaya di akhirat.

Dalam pada itu, bekas pelakon itu juga mengambil contoh dirinya yang tidak berpelajaran tinggi namun tetapi diberikan rezeki yang mencurah-curah atas izin Allah berkat berusaha.
“Sijil pada anak-anak pun belum tentu berikan kehidupan. Saya pun SRP tak ada, menulis tak pandai tapi Allahuakbar, Allah bagi rezeki macam-macam bentuk.”
“Yang penting usaha, kalau ada sijil tapi malas tak guna juga.” Jelasnya.

Zul Yahya merupakan seorang pelakon terkenal sebelum ini dan memutuskan untuk tidak meneruskan dunia hiburan apabila fokuskan kepada perniagaan restoran steamboat dan juga pasaraya yang dibuka tahun lalu.

Sumber: Astro Gempak (Amri Hassan) Zul Yahya

 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*