Walau Umur Sudah Menjangkau 78 Tahun, Pakcik Ini Masih Gigih JuaI Sayur Mencari Rez3ki, Buat Rmai Tersentvh Hati.

Usia yang menjangkau 78 tahun sepatutnya perlu berehat menghabiskan s1sa h1dup di rumah, tetapi lain pula kisah seorang lelaki w4rga em4s yang dipanggil Mbah Dalimin ini.

Demi kelangsungan h1dup, pakcik tersebut duduk menunggu pel4nggan dengan menju4l sayur k4ngkung t3pi jalan di sebuah daerah yang terl3tak di Kota Surakarta, Jawa Tengah.

Aksi juaIan Mbah Dalimin dirakam seorang pengguna lam4n Inst4gram, Mas Ahmad Thoric yang memu4t na1k beberapa kep1ng gambar sehingga mera1h perhatian warg4net Ind0nesia minggu lalu.

Menurut Mas Ahmad, pakcik itu akan mula menjuaI sekitar jam 6 pagi malah gemar bersemb4ng bersama pel4nggan terutama mengen4i zaman pemer1ntahan Jepun dahulu.

Walau bagaimanapun, pemuda berkenaan berkata Mbah Dalimin meng4lami mas4lah pendeng4ran oleh kerana seir1ng dengan pen1ngkatan us1a dimana setiap pertanyaan perlu dituIis melalui buku.

Meng4khiri kapsyen p0sting itu, dia menyeru orang ramai yang tinggal di kawasan berhampiran agar dapat membantu Mbah Dalimin dengan memb3li juaIan sayur sekiranya mempunyai rez3ki yang lebih.

Rata-rata warganet tersentvh hati melihat gambar tersebut selain mendoakan Mbah Dalimin sentiasa s1hat dan dimur4hkan r3zeki dalam kehidupan.

kredit : IG Mas Ahmad Thoric via imuslimnetwork

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*