Rup4nya iniLAH y4ng dilakvkannya k3tika L4gi m4sih h1dup

Subhanallah, tiada apa lagi yang lebih membahagiakan apabila dijemput Ilahi di bulan Ramadan.

Lebih membahagiakan ia berlaku di 10 malam terakhir yang berbeza dari malam-malam sebelumnya. Tapi apa yang lebih membahagiakan ialah kem4 tian lelaki ini betul-betul berlaku di hadapan makam Nabi Muhammad SAW di Madinah. Maha Suci Allah. Malah kem4 tiannya amat dicem burui seluruh umat Islam.

Seorang rakyat Malaysia, Badrul Munir atau mesra disapa Abg Bad di kalangan rakan-rakannya menjadi insan terpilih apabila mening g4l malam tadi betul-betul di hadapan makam Rasulullah SAW di Madinah ketika ar w4h memasuki kawasan makam untuk solat ketika mengerjakan umrah.

Berita ini menjadi vir4l malah bangsa Arab sendiri menganggap perkara ini amat luar biasa kerana ianya jarang-jarang terjadi. Apa kebaikan dan sisi baik ar w4h sehingga darjatnya diangkat begitu tinggi iaitu dapat mening g4l di hadapan makam Nabi, malam Jumaat dan lebih penting ialah di 10 malam terakhir umat Islam berpuasa.

Menurut info yang diberikan oleh seorang Ustaz iaitu Ustaz Jamal dari Hulu Langat, yang berada di Tanah Suci berkata, dikatakan arw4h bersolat tahajjud di dalam bilik sebelum kem4 tiannya berlaku. Sempat minum satu gelas air masak dan selepas itu Ustaz Jamal sempat meminta satu gelas dari arwa4.

Ar wah mening g4l di hadapan Makam Nabi, Malam Jumaat dan 10 Malam terakhir Ramadan. Kema tian yang amat dicem burui

Ar wah banyak berbuat bakti kepada golongan ulama dan kerana itulah cara kem4 tiannya dimuliakan

Habis minum, mereka menuju ke Masjid Nabawi,s olat sunat Qabliah diikuti solat fardu Subuh dan solat jena zah. Arw4h kemudiannya menuju masuk ke M4kam Nabi Muhammmad SAW.

“Saya dan Wak Ramli di depan sedikit. Bad dan Ibrahim di belakang. Saya dah keluar tapi keduanya belum keluar lagi. Tunggu punya tunggu, Bad dan Ibrahim tak datang-datang. Kami gerak masuk ke masjid semula. Sampailah saya telefon dan dikatakan Bad tumbang depan Makam Rasulullah SAW.

“Arw4h betul-betul jatuh depan Makam Rasullullah, terus mening g4l. Innalillahiwaninailahirojiun.

Ustaz Jamal turut menambah, kerja arwa4 Abang Bad ini ialah beliau menjadi runner membuat visa bagi pelajar-pelajar madrasah. Pagi ini beliau dijemput oleh Allah Rabbul Jeleel di depan kubvr Nabi di Masjid Nabawi.

Amalan besar yang Badrul Munir dapat iaitu mening g4l depan Makam Rasulullah adalah kerana dia banyak berkhidmat untuk Ulama, Madrasah, Masyaik. Semua mereka ini adalah waris Rasulullah.

Kem4 tiannya menjadi bualan di kalangan bangsa Arab kerana cara kem4 tiannya cukup indah

Betapa beruntungnya arw4h kerana didoakan oleh orang ramai

Ratusan orang menghadiri upacara pengkebvmi arwah abang Bad tanpa mengira bangsa

Arwah dike bvmikan di Jannatul Baqi di Madinah

Jadi Allah baginya satu kem4tian yang dicemburui oleh semua orang. Orang-orang Arab pun kata ini orang hebat, bukan calang-calang punya manusia. Semua doa dapat untuknya. Kami sedang aturkan solat jen4 zahnya dan pengke bvmiannya di Janantul Baqi.

Ini enam senarai kelebihan arw4h Badrul iaitu meningg4l dalam Masjid Nabawi, di hadapan Makam Rasulullah SAW, Sedang Berpuasa, Safar Umrah, Malam Jumaat dan Bulan Ramadan serta 10 malam terakhir.

Sangat-sangat beruntung sesiapa yang mening gal di Madinah kerana Nabi saw akan beri syafaat.

Ini bersesuaian dengan hadis,

Sesiapa yg boleh m4 ti di Madinah hendaklah m4 ti di sana kerana Aku akan syafaat sesiapa yg m4 ti di Madinah. Hr Tirmizi sahih.

Engkau beruntung kerana Mening g4l di hadapan Rasulullah yang menyebabkan gugvr d0sa-d0sa. Firman Allah swt:

Dan kalaulah Apabila mereka menz4 limi diri mereka sendiri lalu datang kepadamu (wahai Muhammad) lalu memohon ampun kepada Allah, dan Rasulullah juga memohon ampun untuk mereka, tentulah mereka mendapati Allah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani. 64 : Annisaa

Allahumma Innaka ‘Afuwwun

Tuhibbul ‘Afwa Fa’fu ‘Anni

sumber: FB Datuk Dr Yahya Baba P112 K.Langat

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*