[Video]Suami Dijemput lIahi Slps 10 Hari Iawan C0VlD 19, Smpat Bertahajud Walau MenggigiI.

“SETIAP yang bernywa pasti akan merasa kemat1an. Al-Fatihah buat suamiku, Reza Adnin Roslan,” demikian kapsyen yang ditulis seorang wanita pada video yang dimuat naik di aplikasi TikT0k.

Ternyata video berdurasi 1.04 minit itu blsa mengundang sbak sesiapa sahaja yang menontonnya.

Menurut Intan Zainab Ismail Ikram, suaminya menghmbuskan nfas terakhir pada 28 Mei lalu selepas 10 hari bertrung ny4wa meIawan C0VlD-19.

Sudah lebih seminggu sejak pemerg1an suaminya, namun detik-detik terakhlr bersama arwh tetap segar di ingatan ibu kepada seorang cahaya mata perempuan berusia tujuh tahun ini.

Menurut Intan, segala-galanya bermula pada 18 Mei lalu apabila suaminya dise.rang dmam.

“Selepas makan panad0l, dia masih tak keba.h. Pagi esoknya selepas Subuh, suami menga du badannya lnguh-lnguh, s4kit perut… saya buat bubur sebab dia tak selera makan. Selepas tu makan ubat lagi.

“Tapi dmamnya tak juga kebah, malah suhu ba.dan makin tinggi. Kami terus buat appointment untuk lakukan ujian caIitan (sw.ab)… dmam sekarang bukan boleh buat main.

“Ini bukan kali pertama suami buat sw4b, rasanya dah kali keenam atau ketujuh sebab tuntutan kerjanya sebagai staf Petronas memerIukan dia buat sw4b setiap kali turun ‘site’. Kebanyakan masa suami kerja dari rumah.

“Dipendekkan cerita, sehari kemudian d0ktor telefon dan beritahu ujian sw4b kali ini ‘sangkut’. Suami sangat pos1tif, dia ‘chill’ saja terima berita tu,” ceritanya yang menetap di Kerteh, Terengganu.

Menurut Intan Zainab, pada 21 Mei, suaminya dimasukkan ke pusat kuar4ntin manakala dia dan anak tunggalnya pula melakukan ujian caIitan kerana merupakan k0ntak rapat.

“Kami sempat bertemu seketika di pusat kuarantin tersebut sebelum ‘berp1sah’ sementara. Ank mera.ung2 sebab berp1sah dengan baba dia. Sebelum pulang, kami saling melambai-lambai… siapa sangka, itulah lambaian trakhir arwh,” cerita wanita ini.

Tiga hari ditempatkan di pusat kuar4ntin, suami Intan Zainab terpaksa dipi.ndahkan ke sebuah H0spital Hulu Terengganu kerana keadaannya semakin membvruk.

“Pada Isnin, 24 Mei, keputusan ujian saya keluar dan saya turut disahkan pos1tif C0VlD-19 sementara anak kami negatlf.

“Tapi tak ada rezeki nak jumpa suami di pusat kuar4ntin sebab hari itu dia dah dipin dahkan ke h0spital dan saya hanya dimasukkan ke pusat ku4rantin pada Selasa keesokannya. Ank terpksa saya bawa sekali memandangkan ada keka.ngan tertentu, lagi pula suami pesan biarlah anak ada depan mata.

“Hari-hari kami berhubung. Kerap saya call dia tapi sekejap-sekejap setiap kali, sebab dia batvk tervk. Takvt dia pe.nat kalau banyak bercakap,” ceritanya.

Sehinggalah pada malam Khamis, Intan Zainab berkata suaminya mengadu sukar untuk bernfas ketika mereka saling berhubung.

“Lebih kurang jam 12 tengah malam, suami hantar mesej di WhatsApp memberitahu dia bergantung kepada tabung oks1gen untuk bernfas. Tapi saya dah terlelap dan hanya baca mesej waktu Subuh, pagi Jumaat.

“Saya terus baIas kembali mesejnya tapi hairan, tiada jawapan. Mungkin naluri isteri, saya rasa tak sdap hati. Lebih berdeb.ar-deba.r bila teringat sekarang masih bulan Syawal. Saya f0bia kerana dua adik beradik dan bapa mninggaI ketika bulan Syawal juga sebelum ni.

“Saya tak hnti-h.enti berzikir dan berdoa jnganlah berlaku apa-apa sebab saya tak bersedia kehiIangan lagi,” ujarnya yang menjalankan bisnes dalam talian.

Cerita wanita ini, debaran yang dialaminya terjawab selepas menerima panggilan daripada pihak H0spital Hulu Terengganu yang memaklumkan suaminya terpksa ‘ditidurkan’ dan sedang dipin.dahkan ke H0spital Sultanah Nur Zahirah, di Kuala Terengganu.

Panggilan kedua yang diterima pada jam 4 petang daripada pihak h0spital hari yang sama akhirnya membawa perkabaran du.ka buat Intan Zainab.

“D0ktor dengan ber.at hati memaklumkan suami saya tdak dapat diselamatkan. Menurut d0ktor, suami dah mninggaI dunia ketika dalam perjalanan namun mereka tetap berusaha juga… tapi gagaI.

“D0ktor juga tunjukkan video wajah arwh… masa tu anak dah mer4ung panggil baba dia. D0ktor pun ikut mnangis sekali. Saya hampir p1tam dan menggigiI-gigiI. Saya gagahkan solat Asar… itulah solat paling panjang sebab saya sangat Iemah,” cerita wanita ini dengan tabah.

Tiga hari selepas pemerg1an suaminya, Intan Zainab akhirnya selesai menjalani temp0h kuarntin dan terus menz1arahi pus4ra arwh sebaik sahaja dibenarkan pulang.

“Alhamdulillah semua urusannya dipermudahkan kerana ramai yang hulurkan bntuan. Rezeki arwh. Selepas pemerg1annya, banyak sangat mesej yang saya terima cerita kebaikan arwh termasuk rakan satu w4d.

“Mereka cerita arwh tak lekang dengan zikir, surah Al-Mulk malah sempat tahajud walaupun menggigil-gigil pada malam sebelum mninggaI dunia.

“Sepanjang 12 tahun hidup dengannya, arwh tak pernah Ialai tanggungjawab kepada ibu bapanya dan adik-adik. Duit gaji setiap bulan akan dihulur pada ibu bapa dulu. Dia pernah jual motor Ducati kesayangan semata-mata nak hantar mereka pergi haji.

“Dengan kawan-kawan juga langsung tak berkira dan memang sangat disenangi,” katanya lagi.

Tambah Intan Zainab, meskipun berat menerima hakikat kehiUangan teman hidup, namun dia reda dan bersyukur kerana menghmbuskan nfas terakhir pada hari Jumaat.

“Arwh tiada sejarah penykit malah dia seorang yang fit sebab suka bersukan khususnya berbasikal. Kami sangat patuhi S0P namun tiada upaya kita halang takdir yang dah tertulis. C0VlD-19 hanya asbabnya.

“Anaklah penguat semangat saya. Saya k0yak juga pada hari-hari pertama namun pujukan serta kata-kata anak buat saya tenang selain sokongan daripada keluarga dan rakan-rakan,” katanya lagi.

VlDEO:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Sumber : dbongkar 

 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*