[Video]KsaIahan Mliki Ddah,Freddy Budiman Smpat Khatam Al-quran 7 Kali,2 Hari Sblm Dihkum Matl.

Mungkin ada yang beranggapan bahawa jika seseorang sudah dimasukkan ke pnjara, ia merupakan satu ‘pengakhlran’ hidup. Pun begitu, pnjara dan hukvman yang diberikan ke atas mereka sebenarnya membuka satu Iembaran baharu ke arah yang lebih baik.

Sama juga bagi pesaIah yang dihvkum mat1, mereka sebenarnya diberikan peluang untuk bertaubat dan menginsafi diri. Jika ditelusuri, kisah-kisah ‘b.anduan akhir’ ini boleh menjadi pengajaran kepada sesiapa sahaja.

Baru-baru ini, tuIar satu video di TikTok yang memaparkan kisah mengenai seorang ban.duan di lndonesia yang telah dihvkum mat1 kerana didapati bersaIah memiliki 1.4 juta ddah jenis ecsta.sy.

Dikenali sebagai Freddy Budiman, ke$nya menjadi liputan yang meluas di lndonesia pada sekitar tahun 2013.

Allahyrham telah dihvkum mat1 di Lembaga Pemasyarakatan Nukambangan, Cilacap, Jawa Tengah pada 29 Julai 2016.

Apa yang menarik perhatian adalah mengenai kisahnya beberapa hari sebelum dihukvm ma.ti.

Menurut perkongsian seorang tenaga pengajar di pnjara yang menempatkan Freddy iaitu Ustaz Fatih, Freddy dikatakan telah khatam Al-quran sebanyak tujuh kali dalam sehari dan menjelang dua hari sebelum dihvkum mat1.

Bukan itu sahaja, dia juga meminta agar kain hltam yang akan menutup mukanya ketika hukvman mat1 dibuka agar dia dapat ‘melihat d0sa-d0sanya’.

Tldak cuma itu, melalui perkongsian anaknya, Fikri, pada bulan Mac yang lalu, mereka sekeluarga sempat makan dan solat Isyak jemaah bersama sebelum Freddy dihvkum m.ati.

“Sebelum solat Maghrib, petugas ada datang memberitahu bahawa waktu untuk kami berjumpa sudah habis tetapi papa meminta untuk dilanjutkan waktu sehingga ke solat Isyak.

“Solat Isyak itu diimamkan oleh papa, habis solat dia berd0a. Aku memeIuk papa dan menan.gis setelah selasai solat itu,” cerita Fikri mengenai saat-saat terakhlr bersama bapanya lima tahun yang lalu.

Kisahnya sentiasa menjadi bualan di lndonesia kerana Allahyrham menunjukkan tauIadan dan memberikan pengajaran buat yang masih hldup di dunia ini.

Video:

Sumber: Semongko602, Tribun News, Sahijab,sk

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*