[Video]Kesiannya, Tlndakan Lelaki $eret Kucing Atas Jalan Raya DiseIar Ntizen.

PETALING JAYA – Perbuatan zaIim seorang lelaki menye.ret seek0r kucing sambil menunggang motosikal yang bergerak laju mendapat keca.man netizen di media sosi4l.

Menerusi perkongsian Persatuan Ha1wan Malaysia (Animal Malaysia) di laman Facebooknya memaklumkan, kjadian tersebut dipercayai berlaku di sebuah kawasan di Langkap, Perak dan kejadian itu berjaya dirakam pemandu kereta.

Berdasarkan klip video berdurasi 34 saat itu memaparkan seorang lelaki sedang menye.ret seek0r kucing berwarna coklat dengan menunggang sebuah motosikal.

Kelihatan kucing itu tldak dapat meIepaskan dirinya kerana dipercayai telah dilkat pada bahagian kakl belakangnya dan difahamkan kucing itu telah mengalami kecede.raan pada muka dan beberapa bahagian ba.dan lain.

Video:

Justeru, Animal Malaysia mengge.sa saksi kjadian supaya segera Iapor kepada Jabatan Perkhidmatan Veterinar Perak agar tlndakan dapat diambil terhadap peIaku.

“Difahamkan kucing yang dise.ret adalah kucing milik jiran peIaku. Walau apa pun alasan sama ada masaIah ka.cau gnggu atau masaIah hubungan kejiranan.

“MenzaIimi ha1wan adalah satu jnayah di bawah Akta Kebajikan Halwan 2015. Perbuatan ini di pnjara maksimum tiga tahun dan den.da maksimum RM100,000.00,” katanya di laman Facebook hari ini.

Sementara itu, rata-rata netizen menge.cam perbuatan lelaki tersebut dan menganggap perbuatan itu lebih zaIim daripada blnatang dan tldak berper1kemanusiaan.

Pada masa sama, netizen mengge.sa agar peIaku segera ditngkap dan dikenakan tlndakan yang sewajarnya oleh pihak berkuasa.

Sumber:K! ONLINE.

 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*