[Video]“Bangunlah Hana..” Keputusan SPM Cemerlang, Bapa $ayu Ank Msih TerIantar Di lCU.

Seorang bapa meluahkan rasa sedlh apabila anaknya yang mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan SPM masih beIum sedarkan diri dan ditempatkan di Unit Raw4tan Rapi (1CU).

“Anak saya belum lihat lagi keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dia yang cemerlang kerana masih beIum sedar daripada kem4langan dua minggu lalu,” kata Mohd Bakri Mohammad, 48, bapa kepada Hana Emyliya Marsyainie, 18.

Keputusan cemerlang SPM

Menerusi Iaporan Harian Metro, Hana Emyliya terbabit dalam satu kemal4ngan di Kilometer 20, Jalan Seremban-Tampin, dekat Rembau, 31 Mei lalu dan masih tidak lagi mengetahui keputusan cemerlang, 7A 2B yang diperolehnya dalam SPM.

Pelajar Sekolah Menengah Sains Rembau (Semesra) itu masih beIum sedar dan ditempatkan di Unit Raw4tan Rapi (ICU) Hospital Tuanku Ja’afar (HTJ) Seremban selepas menjalani tiga pemb.edahan.

Mohd Bakri berkata, sebelum kemal4ngan anaknya sememangnya mahu mendapatkan keputusan cemerlang dan dia sememangnya ‘uIat buku’ dalam kalangan mereka sekeluarga.

“Sejak sekolah rendah lagi Hana sudah menunjukkan sikapnya yang aktif sama ada dalam bidang akademik dan sukan terutama olahraga sehinggakan guru juga menyayanginya.

“Pastinya dia sangat gembira jika dia tahu mendapat keputusan yang cemerlang dalam SPM kerana dia mempunyai iltizam yang tinggi untuk berjaya selepas berusaha sepanjang tahun.

“Kami kini berharap semua pihak dapat mend0akan kesembuhan Hana dan hanya menunggu Hana dalam keadaan benar-benar stabiI untuk berkongsi berita berkenaan kepadanya,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Taman Chembong Utama, di sini, hari ini.

Mohd Bakri yang bekerja di sebuah kilang berulang-alik setiap hari ke hspital bersama isteri dan anak sulungnya, Fathi Nazatul Marsyainie yang terpksa berhentl kerja di sebuah pasar raya untuk menjaga adiknya di HTJ.

Seorang lagi anak terk0rban.

Menurutnya, kemaIangan itu berlaku pada jam 7.45 malam yang turut meng0rbankan seorang lagi anaknya, Muhammad Ikhmal Zaqwan Khan, 15, ketika mendapatkan rawatan di Hospital Rembau akibat penda rahan dalam bad4n.

“Dialah satu-satunya anak lelaki daripada lima anak saya tetapi Allah lebih menyayanginya. Dia men1nggal dunia pada malam itu juga ketika sedang dir4wat di Hspital Rembau.

“Walau bagaimanapun saya reda dengan ketentuan Ilahi namun saya berharap agar Hana segera sembuh agar dia dapat menyambung pelajarannya hingga ke peringkat tertinggi,” katanya.

Dalam kjadian kira-kira jam 7.45 malam berhampiran Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Ladang Chembong itu, Muhammad Ikhmal Zaqwan Khan disahkan mninggal dunia ketika mendapatkan rwtan di Z0n Merah, Jabatan Kecem.asan dan Tra.uma, Hospital Rembau.

Kakaknya, Hana Emyliya yang memb0nceng motosikal itu pula kini menjalani pembe.dahan di Hspital Tuanku Ja’afar (HTJ) di Seremban.

Mahu jadi imam

Menerusi Iaporan Utusan, Ibu mngsa, Shahida Abd. Ghayas Khan, 49, berkata, dua hari sebelum kjadian anak tungg4l lelakinya itu memberitahu perancangannya untuk berpuasa dan mahu belajar menjadi imam bagi menghadapi 14 hari PKP kali ini.

“Dia kata kawannya selalu geIar dia gem0k, jadi dia mahu berpuasa dan mahu belajar menjadi imam.

“Dia memang anak yang sangat baik, sejak saya saklt di bahagian lutvt dan pergerakan terba.tas sejak tiga tahun lalu, dia banyak membantu saya memasak dan mengemas rumah.

“Zaqwan juga beritahu saya yang dia mahu saya kongsikan lagi resipi-resipi masakan supaya mudah dia masakkan untuk saya nanti,”

Dalam pada itu, Shahida memberitahu, dia juga berharap agar anak keduanya, Hana Amyliya Marsyainir dapat segera sembuh.

Kerja untuk kumpul duit beli laptop

Jelasnya, anaknya itu yang merupakan bekas pelajar Sekolah Menengah Sains Rembau, baharu tiga minggu bekerja di kedai kasut berdekatan kediaman mereka bagi mengumpul wang membeli komputer rlba sebagai persiapan menyambung pelajaran.

“Saya ada katakan kepada Hana bukan masanya untuk dia bekerja tetapi dia tetap mahu berusaha menggantikan komputer rlba lamanya itu dengan menggunakan wang tltik peIuhnya sendiri,” katanya.

Penunggang motor men1nggal dunia

Dalam kemal4ngan berkenaan, seorang lagi penunggang motosikal, S. Mahesan, 25, disahkan men1nggal dunia di lokasi kejadian.

Ketua Polis Daerah Rembau, Pemangku Deputi Superintenden, Hazri Mohamad, berkata, kemal4ngan berkenaan membabitkan tiga buah motosikal iaitu dua daripadanya jenis Honda dan sebuah jenis Modenas.

“Berdasarkan sias4tan awal, Mahesan menunggang dari arah Seremban menghala ke Rembau. Apabila sampai di tempat kejadian, motosikalnya telah bertembung dengan motosikal yang ditunggang Muhammad Ikhmal Zaqwan Khan yang datang dari arah bertentangan.

“Kemudian datang motosikal ketiga yang ditunggangi dari arah Rembau oleh seorang lelaki berusia 29 tahun menghala ke Seremban tidak sempat mengelak lalu terlanggar objek motosikal yang berada atas laluan,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia.

Jelas Hazri, seorang lagi penunggang motosikal terbabit mengalami kecede.raan ringan dan dirwat di Zon Hijau, Jabatan Kecemasan dan Trauma, Hospital Rembau.

Doa dari rakan

Menerusi perkongsian di laman Twitter, rakan-rakan Hana turut sama med0akan kesihatannya.

Pada masa sama, PIBG Sekolah Sains Rembau menerusi laman Facebook turut berkongsi berita dvka mengenai Hana.

Video:

Sumber: yntwork, h.metro

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*