[Video]$ayu, Keluarga lni Sudah 6 Tahun Berteduh Di Kndang Kamblng Kerana Ksempltan Hldup.

Kota Bharu: Kesempltan hidup mema.ksa empat beranak dari Kampung Babong, di sini, bertduh di kndang kamblng sejak enam tahun lalu.

Mohd Azlam Yusof, 26, dan isterinya, Raja Sazila Raja Hanuzi, 24, serta dua anak mereka, Nur Aidyah Syafiqah, 6, serta Amsyar Syazuran, 1, hidup dalam serba kedai.fan terutama sejak pndemik C0vld-19 yang menyebabkan pendapatan keluarga mereka tldak menentu.

Bangsal yang mereka berteduh pada asalnya adalah kndang kamblng, namun disebabkan tldak mampu menyewa kediaman lain menyebabkan empat beranak itu tinggal di bangsal serba usa.ng dengan memlndahkan kamblng ke kawasan lain.

Raja Sazila berkata, sebelum ini, dia dan suami menumpang rumah ibu mentua sebelum mengambil keputusan berplndah di kndang kamblng berkenaan.

“Pada asalnya kndang tu kecil saja namun suami terpksa mengu.bah suai dengan membesarkannya sedikit memandangkan kami mempunyai dua anak.

 

“Sepanjang tinggal di bangsal berkenaan, paling menyedlhkan ialah ketika hujan yang mana keseluruhan rumah akan ba.sah menyebabkan kami empat beranak svkar tidur selain keadaan lantai kayu juga hampir repvt,” katanya ketika ditemui di rumahnya di sini, hari ini.

Dia berkata, suami bekerja sebagai tukang rumah dengan pendapatan RM50 sehari, namun sejak pndemik C0vld-19 tahun lalu, pendapatan yang diterima tldak menentu menyebabkan ada kalanya mereka terpksa menglkat pervt untuk makan.

“Malah sejak Perlntah KawaIan Pergerakan (PKP) 3.0, suami sudah tldak bekerja sejak beberapa bulan menyebabkan keadaan kami semakin svkar. Jika ada telur sebagai hidangan itu sudah memadai selain kuIit ayam juga turut dijadikan lauk bagi mengaIas perut.

“Suami t.idak mampu untuk menyewa di tempat lain. Maka di sini saja kami terpksa berta.han, bangsal kami tlada tndas dan setiap kali mandi, kami akan pergi ke rumah ibu mentua selain elektrik juga terpksa disambung dari rumah mentua.

“Tlada apa yang diharapkan melainkan dapat tempat berte.duh yang lebih selesa berbanding sedia ada,” katanya.

Raja Sazila berkata, minggu lalu ada pihak yang hadir dan katanya bersetuju untuk membina rumah buat mereka sekeluarga.

Namun katanya, dia tldak tahu s.ejauh mana kebenaran itu dan berharap ianya menjadi kenyataan buat mereka sekeluarga.

Sementara itu, Penghulu Mukim Pulau BeIanga, Wan Zaidi Wan Jusoh berkata, pihaknya dimaklumkan keluarga berkenaan meminta kepingan zink memandangkan keadaan atap yang b0cor setiap kali hujan.

Katanya, barangan berkenaan akan dihantar dalam masa terdekat kepada keluarga berkenaan.

Terdahulu, keluarga berkenaan menerima kunjungan Ketua Parti Amanah Negara (Amanah) Kelantan, Hazmi Hassan yang tampil menghulurkan sumbangan kepada mereka.

Hazmi berkata, pihaknya melalui ba.dan bukan kerajaan (NG0) Pertu.buhan Amal Harapan Kelantan menyumbang sebuah motosikal kepada Mohd Azlam memandangkan keluarga berkenaan tldak mempunyai kenderaan.

Video:

Sumber: hm

 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*