[VIDEO] Warga Emas yang cekal, isteri sudah tiada, membesarkan 12 anak dengan kuih 10 sen.

Seorang warga emas yang lebih mesra dikenali sebagai Pak Mail yang telah berusia 73 tahun masih gigih mencari rezeki dengan menju4l jemput-jemput. Gerai jemput-jemput Pak Mail terletak di Jalan Kampung Melayu, Kampung Melayu, Kluang, Johor. Pelbagai jenis jemput-jemput diju4l disitu dan Pak Mail tetap meneruskan minatnye meni4ga jemput-jemput walaupun dilarang anak-anaknya.

Walaupun telah menjangkau usia 73 tahun, namun Pak Mail masih sihat dan tidak mempunyai sebarang peny4kit yang sering dihidapi oleh golongan warga emas. Video yang menceritakan mengenai kisah Pak Mail ini telah tular di laman fesbuk yang dikongsikan oleh FS Ch4nnel. Bercerita mengenai dirinya, Pak Mail sudah kem4tian isterinya selama 23 tahun dan bersendirian membesarkan 12 orang anak-anaknya. “Allahuakbar, hanya Allah sahaja yang mengetahui, macam orang gil4 jaga anak” kata-kata ini keluar ketika ditanya bagaimana Pak Mail gigih membesarkan anak-anak yang masih kecil sendirian pada 23 tahun lepas.

Pak Mail tidak mendirikan rumahtangga selepas pemergian isterinya kerana memikirkan soal anak-anak yang ramai. Besar peng0rbanan seorang ayah dalam usaha membesarkan anak-anak. Walaupun tidak memperolehi keuntu.ngan yang banyak namun Pak Mail rajin dan minat dalam perni4gaannya. Dia membuka gerai setiap hari tanpa cuti. Unt.ung yang diperolehi hari-hari juga tidaklah banyak. Namun oleh kerana minat dan hobi perni4gaan ini masih diteruskan. Gerai ini turut dibuka pada setiap hari tanpa cuti.

Selain jemput-jemput yang sedap dan digoreng panas-panas, gerai Pak Mail juga turut menju4l pelbagai perisa jemput-jemput yang menjadikan gerai Pak Mail ini unik. Berni4ga sambil bersedekah antara ayat yang keluar dari mulut Pak Mail. Jemput-jemput yang sedap hanya diju4l dengan harga 10 sen sebiji. Pelbagai jemput-jemput diju4l antara yang unik adalah jemput isi naga, nangka, nenas dan jagung yang dicampur sekali dan anda akan rasa terdapat potongan buah-buahan didalamnya.

Menerusi rakaman video oleh FS Ch4nnel, rata-rata pengunjung yang membeli merupakan pelanggan tetap Pak Mail dan berpuas hati dengan jemput-jemput Pak Mail yang sedap. FS Ch4nnel juga turut memb4yar kesemua ju4lan Pak Mail pada hari itu dan orang ramai yang datang boleh mengambil jemput-jemput disitu secara percum4. Reaksi Pak Mail setelah mendapat hasil ju4lan pada hari itu sungguh menyentuh hati. Kelihatan Pak Mail mencium duit rezeki yang diperoleh pada hari itu dan bersyukur dengan rezeki yang diberikan pada hari itu. Semoga Pak Mail terus diberikan kesih4tan yang baik untuk meneruskan amalan berni4ga sambil bersedekah dan berkongsi rez3ki bersama-sama.

Sumber : imuslimnetwork

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*