Vdeo K4sihan Nur Fatima, perlu b3dah kerana otak terkelvar

Nilai: Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Itu dugaan dialami sepasang suami isteri apabila anak perempuan mereka berusia tiga bulan perlu menjalani empat pembedahan berikutan keadaan otaknya yang terkeluar.

Pemb3dahan utama yang perlu dijalani Nur Fatima Aisyah iaitu pemb3dahan tempurung kepala disusuli pemb3dahan surgeri bagi memasang implan pada muka, gusi gigi, bibir dan lelangitnya.

Apa yang menjadi kebimbangan Mohd Fadli Kamaruddin, 32 dan isteri Siti Sarah Muhamad Saharudin, 29, adalah kos pemb3dahan yang tinggi perlu ditanggung.

“Saya belum tahu kos keseluruhan pemb3dahan yang perlu disediakan. Namun ada rakan memaklumkan ia boleh mencecah hingga RM80,000.

“Doktor hanya akan memaklumkan kos keseluruhan pemb3dahan selepas keputusan prosedur Imbasan Pengim3jan Res0nans Magn3tik MR1 diperolehi kelak,” katanya tadi.

Dia yang berniaga secara kecil-kecilan mendakwa sukar untuk mengumpul wang sebanyak itu bagi menampung kos pemb3dahan Nur Fatima.

“Saya juga perlu membayar rumah sewa sebanyak RM450 sebulan. Dalam keadaan pandemik Covid-19 kini, svkar bagi kami sekeluarga memperolehi lebih pendapatan.

“Saya sedikit lega apabila rakan dan ahli keluarga memberi semangat dan mendoakan Nur Fatima segera pulih.

Ujarnya, dia juga mempunyai dua orang anak berusia lima dan lapan tahun yang bersekolah.

“Paling utama adalah pemb3dahan tempurung kepala kerana otaknya terkelvar dan ia beris1ko jika lama dibiarkan. Kami pun tak boleh silap sikit jika memegang kepala Nur Fatima kerana jika tersentuh ia akan menangis kesakitan,” katanya sayu.

Selain itu, Mohd Fadli berkata,dia juga perlu berulang alik membuat rawatan susulan anaknya di Hospital Kuala Lumpur dan Hospital Kajang mengikut temujanji doktor.

Bagaimanapun katanya, dia bersyukur kerana rakan-rakan, ahli keluarga serta pertubuhan bukan kerajaan (NGO) ada membantu.

Sementara itu Pengerusi NGO Anak Jati Nilai, Mohd Shahril Hakimi Hamdan yang melawat keluarga itu akan berusaha memberi bantuan berterusan.

Individu yang berhasrat membantu menghulurkan sumbangan boleh menyalurkan bantuan ke nombor akaun CIMB Bank 7014297041 atas nama Siti Sarah Muhamad Saharudin.

Video :

Sumber : hmetro,

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*