Ustaz Ebit Lew Akui Memang Sengaja Menunjuk-Nunjuk Kerja Amal Adalah Bersebab

Ustaz Ebit Lew Akui Memang Sengaja Menunjuk-Nunjuk Kerja Amal Adalah Bersebab

Pendakwah bebas terkenal Ustaz Ebit Lew dilihat tidak berhenti-henti menghulurkan bantuan kepada petugas barisan hadapan dan mereka yang memerlukan, sejak penu.laran C0VID-19 di Malaysia sejak awal tahun.

Sering berk0ngsi kisah disebalik tabir kerja kebajikan kepada umum, Ustaz Ebit akui tindakan yang dilakukannya itu mahu mengajak lebih ramai orang berbuat kebaikan. Katanya, program realiti, Jejak Ebit Lew diterbitkan bagi menarik lebih banyak pihak membantu gol0ngan memerlukan.

“Selama ini, saya k0ngsi di Facebook (FB) dan Instagram (IG) sahaja. Tapi kali ini, saya mahu lebih meluas kerana di luar sana, ramai yang perlu dibantu. Saya paparkan nombor untuk dihubungi, telefon saya ‘stuck’ (tersangkut) sebab penuh dengan mesej.

“Malah, bayangkan, setiap tiga hari, pasukan saya menghantar 1,000 set makanan dan keperluan bernilai antara RM60,000 sehingga RM70,000… Itu pun tidak menyeluruh,” jelasnya.

Melihatkan keadaan apabila hampir setiap negeri mempunyai penduduk susah, Ustaz Ebit berkata selepas beliau berk0ngsikan kerja kebajikannya ramai sahabatnya turut turun padang menghulurkan bantuan.

“Jadi, apabila diuar-uarkan dalam program ini, kita dapat menarik pihak yang berminat membantu. Saya tahu orang di Malaysia berlumba-lumba mahu membuat kebaikan.

“Apabila kita tunjuk contoh baik begini, mudah-mudahan lebih ramai yang dibantu. Sebelum ini, ramai sahabat saya tidak pernah terlintas untuk membuat kerja khidmat masyarakat.
“Namun, selepas saya berk0ngsi, mereka turun padang. Mana tahu, selepas saya sudah tiada, ada orang akan meneruskan usaha kebajikan apabila melihat program disiarkan Astro Prima ini,” ujarnya.

Sudah mula melakukan kerja amal sejak usia 12 tahun, Ustaz Ebit tidak menyalahkan mereka yang menuduh dirinya menunjuk-nunjuk kerana niatnya adalah untuk menarik ramai orang untuk melakukan kebajikan.

“Orang kata saya menunjuk? Memang saya sengaja hendak tunjuk. Saya mahu wujudkan perasaan kekeluargaan antara kita. Saya hendak beritahu kita semua keluarga besar.

“Usaha ini membuatkan kita bersatu hati. Apabila kita bersatu hati, rahmat Allah akan turun. Rezeki dan rahmat kita ditarik apabila kita bergad0h antara satu sama lain.

“Perpecahan boleh membuatkan masyarakat r0sak. Jadi, hendak tarik rahmat bagaimana? Kita kena bantu semua orang tanpa mengira bangsa dan agama,” katanya. – Sumber & foto dipetik dari Myartis, Berita Harian

cara mohon tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Terima Kasih Selamat Beramal.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Cara Mohon.

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*