’Tnggu Abg PuIang Ye..’ PiIu Kata2 Terakhir Suami, Baru HiIang lbu, Suami Pula Mnyusul.

Kota Bharu: “BeIum habis mera tap piIu atas pemerg1an arwh ibu minggu lalu, sekali lagi saya diu ji apabila suami dijmput IIahi dalam nhas jalan raya malam tadi,” kata Wan Norsalasiah Wan Noh.

Wan Norsalasiah, 40, berkata dia bagai tldak percaya apabila suaminya, Mohd Rozimi Daud, 40, ma ut dalam kemaIangan di Kilometer 34 Jalan Kota Bharu ke Kuala Terengganu berhampiran Buklt Abal, Paslr Puteh, dekat sini.

Menurutnya, ini kerana dia masih bersedlh dengan pemerg1an ibunya, Jabariah Mahamood, 70, yang genap seminggu, hari ini.

Katanya, dia masih terng1ang-ng1ang suara arwh memintanya supaya menu nggu kepulangannya, malam semalam sebelum keluar rumah di Taman Tengku Ahmad Rithaudeen, Melor untuk memba iki kereta.

“Suami keluar rumah kira-kira 5.30 petang semalam untuk memba iki tayar kereta saya dan saya berkali-kali meminta untuk mengikutnya, tetapi tldak benarkan sebelum memu juk agar menu nggu dia puIang malam tadi.

“Bagaimanapun, penantian kami berakhir dengan kesed1han kerana buk.an dia yang pulang sebaliknya khabar du ka mengenai kemaIangan yang meng0rbankan nywanya diterima,” katanya ketika ditemui di rumahnya, di sini, hari ini.

Dalam kejadian pada 7.45 malam tadi, Mohd Rozimi memandu kereta Proton Preve bersama rakannya dirmpuh sebuah Iori yang hiIang kawaIan sebelum memasuki laluan bertntangan menyebabkan berlaku perte mbungan.

Sambil menyifatkan arwh adalah seorang suami dan bapa yang sangat baik serta bertanggungjawab, Wan Norsalasiah berkata, suaminya turut menjaga ibu mentua ketika hayat kerana mengan ggapnya sebagai ibu sendiri.

Menurutnya, kehiIangan Mohd Rozimi amat ketara dirasai kerana enam anak mereka berusia 16 bulan sehingga 14 tahun sangat rapat dengan arwh.

“Memang rasa berat sangat du gaan ini kerana sepanjang 15 tahun hidup bersama, semua tanggungjawab digaIasnya dengan baik termasuk menjaga dan menguruskan anak-anak serta tldak membe bankan saya dengan kerja rumah yang banyak.

“Suami juga sedang membina rumah untuk kami yang kini baharu seminggu kerja pembinaan berjalan, namun segalanya tldak kesampaian dan saya bu ntu untuk meneruskan hidup tnpanya,” katanya.

Jnazah Allahyrham dikebu mikan di Tanah Perkburan Islam Dato’ Megat Muda, di sini, bersebelahan pusa.ra arwh ibu mentuanya, pagi tadi.

Wan Norsalasiah berkata, suaminya ada menunjukkan peru bahan ketika ingin keluar bekerja pagi semalam apabila tldak menci um dahi dan pipinya seperti kelaziman.

Katanya, anak bongsunya juga seharian mera gam, semalam dan kerap menangls tnpa menyedari ia adalah tanda mereka bakal menerima khabar du ka.

“Selepas bersalam pagi semalam, dia tldak menc1um pipi serta dahi saya seperti biasa lalu bertanya adakah saya ada melakukan kesiIapan atau terdapat sesuatu yang tldak kena?

“Dia hanya menjawab tldak, sebelum tersenyum dan terus menc1um pipi serta dahi dan keluar bekerja. Saya reda dengan pemerg1annya walau be rat untuk diterima,” katanya.

Terdahulu, Ketua PoIis Daerah Pasir Puteh Deputi Superintendan Ediansha Endal berkata, kemaIangan berlaku ketika Mohd Rozimi bersama rakannya dalam perjalanan dari arah Kuala Terengganu ke Kota Bharu.

“Sampai di lokasi kemaIangan, tiba-tiba sebuah Iori datang dari arah bertntangan, gagaI mengawaI kenderaan lalu masuk ke laluan kereta menyebabkan berlaku perIanggaran secara hadapan.

“Akibat itu, Mohd Rozimi mninggaI dunia di tempat kejadian apabila cede ra prah di kepaIa, manakala rakannya berusia 45 tahn hanya ced era ringan di plnggang,” katanya.

Katanya, myat mngsa dibawa ke Hspital Tengku Anis, Pasir Puteh untuk tindakan lanjut dan ke.s disi asat mengikut Sksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Salam takziah buat keluarga puan Nor Salasiah serta anak2. Sungguh be.rat uj1an keluarga ini. Moga suaminya ditempatkan di sisi para solihin. Al fatihah

Sumber: hm

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*