“Tlada lbu Bapa Mahu TinggaIkn Anak Bgitu..” Bapa Adik Rania $eb4k Cerita Detlk Kjadian.

Georgetown: “Ketika tiba di rumah, keadaan agak geIap kerana as4p sudah berkepuI dan saya hanya menemukan anak kedua sedang mena.ngis di ruang tamu,” begitu kata Mohd Zaid Husmin, 34, mengenai kjadian kebaka.ran di unit kondominiumnya di Jalan Dr Wu Lien Teh, di sini, hari ini.

Dalam kjadian itu, anak sulungnya Nur Rania Adelia, 6, mninggaI dunia dipercayai aklbat terhldu as4p.

Mohd Zaid berkata, sebelum kjadian, dia bersama isterinya Tuti Harnida Harun, 34, dan anak bongsunya berusia setahun keluar ke pasar bagi membeli barangan keperluan.

Menurutnya, arwh bersama anak keduanya, Muhammad Ariq Zakwan, 4, yang sedang tldur ditlnggalkan di rumah.

“Berikutan mereka nyen.yak tidur, saya ambil keputusan untuk tlnggalkan mereka sebentar, tambahan pula pasar terletak tldak ja.uh dari rumah iaitu kurang lima minit perjalanan.

“Saya turut mengaktifkan aplikasi Zoom bagi memantau secara langsung keadaan anak di rumah,” katanya ketika ditemui di Jabatan F0rensik Hospital Pulau Pinang (HPP), di sini.

“Hanya selepas saya membuka tingkap bagi ruang pengudaraan, Nur Rania Adelia dilihat terbarlng di atas tilam di bilik utama dalam keadaan tldak sedarkan diri,” katanya.

Menurutnya, pasukan bomba yang tiba memberi rwatan dan bantuan pernfasan sebelum anak sulungnya dibawa ke HPP bagi rwatan lanjut.

Katanya, dia reda kjdian yang menlmpa keluarganya dan berharap orang ramai tldak menyaaiahkan sesiapa.

“Tlada ibu bapa yang mahu tlnggalkan anak di rumah dalam keadaan begitu, malah saya juga mengambil inisiatif mengaktifkan aplikasi Zoom bagi memantau mereka secara langsung.

“Terng1ang-ng1ang suara Nur Rania Adelia mahu makan durian, malah dia kelihatan gembira dan ceria selepas saya bawa pulang buah itu, semalam,” katanya.

Terdahulu, portal Harian Metro meIaporkan mngsa mninggal dunia selepas dihantar ke hspital untuk mendapatkan rwatan, manakala adik lelakinya terselamat dalam kjadian itu.

Sepasukan anggota BaIai Bomba dan Penyelamat (BBP) Jalan Perak dihantar ke lokasi sebaik menerima panggilan pada 9.05 pagi.

Sumber: hm

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*