Tiga Tahun K0ma, PeIakon Veteran Sharifah Aminah MninggaI Dunla.

Kuala Lumpur: Tiga tahun k0ma aklbat pendrahan 0tak dan str0k, pelakon juga penerbit Sharifah Aminah Syed Abdullah, 76, menghmbuskan nfas terakhlr di Hspital Kajang, jam 6.40 pagi, hari ini.

Perkara itu disahkan anak sulungnya, Wan Monaliza Jamali menerusi kiriman mesej WhatsApp.

“Dengan dvkacitanya dimaklumkan, Bonda saya yang tercinta Allahyarhmah Sharifah Aminah Syed Abdullah telah berpulang ke Rahm4tullah pada jam 6.40 pagi tadi.

“Moga Allah am.punkan d0sa-d0sa beliau dan tempatkan arwh Bonda dikalangan para solihin. Semoga Mak tenang di sana. Amin ya Rabbal Alamin,” katanya.

Menurutnya lagi, arwh ibunya mula ssak nfas selepas waktu Maghrib, semalam.

“Allah lebih menyayanginya. Saya berada di sisinya dan smpat mengajarnya mengucap dua kalimah syahadah, pagi ini. Saya dapat tatap wajah arwh buat kali terakhlr, sebelum ttup mata.

“Arwh ibu juga harus melakukan uj1an caIitan. Ia pr0sedur biasa yang harus dilalui bagi memastikannya p0sitif atau sebaliknya,” katanya.

Wan Monaliza berkata, jnazah ibunya akan dibawa ke Surau Saujana Impian selepas mendapat kelulusan pihak Hspital.

“Kami sebolehnya mahu mempercepatkan pengebvmian di Tanah Perkburan Islam, Sungai Kantan, Kajang, hari ini,” katanya.

Terdahulu pelakon yang pernah membintangi pelbagai filem seperti Mama Oh Mama, Esok Untuk Siapa, Jefri Zain, Ceritaku Ceritamu dan Wira Angkasa ini dikejarkan dan dirwat di Pusat Pervbatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) selepas mengalami pendrahan 0tak dan dithan selama empat bulan.

Kejadian berlaku apabila Allahyrham diraikan oleh rakan baiknya, pelakon Maria Kamal sempena ulang tahun kelahirannya pada 13 September 2018.

Selesai makan dan minum, Allahyrham menga.du saklt kepaIa dan didapati sudah dua hari tldak makan ub4t drah tinggi.

Bacaan drah tingginya ketika itu 220 dan dktor memaklumkan pembuIuh drahnya pe.cah dan terus melakukan pembe.dahan.

Selepas itu, Sharifah Aminah dihantar ke sebuah psat jagaan warga emas di Bangsar. Tlndakan itu membuatkan Wan Monaliza menerima kec.aman warganet yang tldak mengetahui kisah sebenar.

Namun Wan Monaliza yang kehiIangan pekerjaan selepas itu tldak mampu membayar kos penjagaan ibunya dan membawa ibunya pulang ke rumah, tahun lalu.

Kisah ini turut mendapat perhatian Yayasan Kebajikan Artis Tanahair (YKAT) dan Persatuan Kebajikan Artis Veteran Malaysia (PKAVM) yang turut menyalurkan smbangan buat Allahyrham.

Allahyrham mninggalkan dua anak dan tiga cucu.

Sumber: hm

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*