Tidur Di Stesen Bas Berbekal RM1, Pemuda lni Akhirnya DiseIamatkan Pengurus Stesen Minyak

KETIKA ramai yang kehiIangan pekerjaan dan bergeIut memenuhi keperluan harian – mungkin untuk menghidang sepinggan nasi, kisah ini boleh dijadikan inspirasi untuk kita semua.

Beberapa hari lalu tuIar di media sosial mengenai kisah seorang lelaki yang diseIamatkan oleh Pengurus Sumber Manusia Caltex cawangan Bachang, Melaka, Lee Chee Seng.

Ketulusan hati dan sifat kemanusiaan yang ditunjukkan oleh Lee atau lebih dikenali sebagai Les, ternyata menyentuh hati ramai warganet.

Bagi mengetahui lebih lanjut mengenai kejadian tersebut, Les, 50, yang kini menguruskan stesen minyak Caltex cawangan tersebut (di bawah syarikat Hong Brothers Service Station) sejak tiga tahun lalu selepas pemerg1an bapa mertuanya.

Dalam kejadian pada 2 Januari lalu, Les berkata seorang lelaki – yang digambarkan dalam keadaan sed1h dan tidak terurus datang ke stesen minyaknya bagi mem0hon pekerjaan.

Kebetulan ketika itu, Les juga sedang mencari pekerja sambilan sebagai pencuci kereta di stesen minyak berkenaan bagi menggantikan kakitangannya yang sedang bercuti sak1t.

Selepas ‘suai kenal’, Les memutuskan untuk mengupah pemuda yang dikenali sebagai Mohd Suffian, 40, dan memaklumkan dia boleh mula bekerja pada Isnin (4 Januari).

Namun, melihat penampilan pemuda itu – Les berkata beliau mengesy4ki seolah-olah ada sesuatu yang dipendam oleh Mohd Suffian.

“Saya tanya kamu nak pergi mana selepas ini? Dia kata nak balik stesen bas… Saya kata kenapa pergi sana, kamu tinggal sana?

“Dia kata, ‘saya tiada tempat tinggal dan tidur di stesen bas…’ Saya terkejut (selepas mendengar perkara itu), dan saya tidak boleh suruh dia balik ke stesen bas.

“Saya minta dia mula bekerja hari ini (2 Januari), dan dia juga belum makan lagi,” katanya.

Lebih menyentuh hati, ketika Les meminta kad pengenalan Mohd Suffian untuk urusan dokumen pekerjaan, beliau sempat melihat hanya duit kertas RM1 sahaja berada di dalam dompet lelaki yang berasal dari Beaufort, Sabah itu.

Jadi, saya rasa kalau dia tak bekerja, sudah berapa hari dia tak makan? Apabila dia keluarkan kad pengenalan, saya nampak dalam dompetnya hanya tinggal RM1.

“Jadi, saya fikir kalau suruh dia balik sekarang, (dengan hanya berbekal) RM1 itu, memang tak boleh buat apa, mahu tunggu hari Isnin? Dia kena tidur sana (stesen bas) dan mungkin hari Isnin itu dia tak akan datang atau sesuatu akan terjadi kepadanya,” k0ngsi Les lagi.

Bercerita lebih lanjut, Les berkata sebelum ini Mohd Suffian pernah bekerja sebagai pemandu lori di Kuala Lumpur dan di sebuah gerai, namun kehiIangan pekerjaan susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Mohd Suffian berhasrat mencari rezeki di Pulau Pinang, namun terpaksa membatalkan niatnya kerana kekangan kewangan.

“Dia (Mohd Suffian) kata sudah sampai Melaka dua, tiga hari (sebelum 2 Januari)… Dia nak pergi tempat lain untuk cari kerja, tetapi dia hanya cukup duit untuk beli tiket bas ke Melaka sahaja. Jadi, dia pilih datang ke Melaka.

“Saya terus bayar duit sewa untuk bilik, dan beritahu dia hari ini you tak payah lagi tidur di stesen bas. Saya suruh datang kerja dan bagi dia sikit duit belanja untuk makan,” katanya sambil menambah Mohd Suffian menyewa bilik bersama seorang lagi kakitangannya.

Ditanya kenapa beliau nekad membantu Mohd Suffian, Les berkata, beliau pernah merasai pengalaman dan keperitan sama apabila tidak mempunyai tempat untuk tidur.

Isteri Les turut memberikan pakaian anak mereka untuk dipakai oleh Mohd Suffian sementara mereka membeli pakaian baharu.

Ketika ini, beberapa individu turut tampil membntu Mohd Suffian termasuk membelikan kasut kerja.

Apa yang mengagumkan, walaupun perniagaan Les juga terkesan ak1bat C0VlD-19, namun beliau tekad memastikan sembilan kakitangannya tidak kehiIangan sumber pendapatan.

Selain menguruskan stesen minyak, Les menampung kos perniagaan dengan menyediakan perkhidmatan mencuci kenderaan dan menjual buah-buahan di stesen minyak berkenaan.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Cara Mohon.

Sumber: Astro Awani

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*