Terputu$ Bekalan Makanan, Terpksa G4ntung Baju Putih Ganti Bender4.

Kota Bharu: Sebuah keluarga terpksa mengenepikan perasaan maIu dengan menggantvng baju putih di depan rumahnya bagi menggantikan bende.ra, selepas bekalan makanan di rumah mereka hampir terptus.

Norasmalina Nazir, 45, dan suaminya, Suhaimi Idris, 51, terpksa berbuat demikian demi memastikan 11 anak mereka berusia setahun hingga 21 tahun termasuk tiga anak saudara yang juga yatlm piatu tldak terpvtus bekalan makanan.

Keputusan menggantvng baju putih di tangga rumah mereka dibuat jam 3 petang semalam sebelum b.adan bukan kerajaan (NG0) hadir dua jam kemudian untuk menyerahkan sumbangan kepada keluarga berkenaan.

Noramaslina berkata, jika sebelum ini mereka sekeluarga masih boleh menjalani kehidupan biasa memandangkan suami bekerja sebagai tukang rumah dengan pendapatan hampir RM1,000 sebulan.

Namun katanya, sejak lebih dua bulan lalu susulan pelaksanaan Perlntah KawaIan Pergerakan (PKP) 3.0, suami hiIang pekerjaan menyebabkan kehidupan mereka terhlmpit.

“Selepas disarankan oleh rakan supaya menggantvng bende.ra putih, saya dan suami sepakat menggantvng baju putih di depan rumah memandangkan bekalan makanan hanya mampu berta.han untuk beberapa hari saja lagi.

“Malah, wang simpanan selama ini juga sudah habis memandangkan suami sudah lama tldak bekerja. Saya juga tldak menyangka kaedah menggantvng baju putih itu menarik perhatian orang ramai,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Pasir Tumbuh, di sini, hari ini.

Dia berkata, setiap hari dia hanya mampu menyediakan telur kicap sebagai hidangan harian memandangkan dia mempunyai ramai anak.

“Bukan kerana anak tldak suka ayam atau ikan, namun makanan itu agak mahal dan telur lebih jimat untuk saya yang mempunyai anak ramai.

“Alhamdulillah semalam ada beberapa NGO hadir memberikan keperluan asas termasuk wang tunai selepas inisiatif yang saya lakukan. Saya juga berterima kasih kepada semua pihak yang hadir menyampaikan sumbangan,” katanya yang memaklumkan sebelum ini penghulu sering memberi bekalan makanan.

Sumber:hm

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*