Suami Saya Memang Ada Saklt Jntung..’ lsteri Nafl Suami MninggaI Sbb D0s PnggaIak.

Rawang: “Suami saya memang ada penykit jntung dan drah tinggi. Kema tian dia bukanlah disebabkan d0s penggaIak seperti dkwaan tuIar itu,” kata Rabunah Abdu Rashid, isteri kepada Hamsan Hashim, 54.

Hamsan yang juga pekerja kilang di Shah Alam mninggaI dunia ketika menikmati sarapan di sebuah restoran di Bukit Sentosa, di sini, pagi hari ini.

Terdahulu, tuIar di media sosi.al mendkwa kema tian Hamsan disebabkan sera ngan jntung dan baru sahaja selepas mengambil d0s penggaIak.

Rabunah, 49, berkata, dia hanya mengetahui mengenai dkwaan itu selepas dihubungi pegawai penyi asat ke.s berkenaan kira-kira jam 4 petang.

“Sebelum kejadian, suami memaklumkan dia mahu bersarapan dengan rakannya di restoran berkenaan yang terletak kira-kira 200 meter dari rumah kami sebelum pergi ke tempat kerja.

“Kira-kira 7.15 pagi, saya menerima panggilan daripada seseorang yang memaklumkan suami pngsan di restoran terbabit sebelum saya berge gas ke sana.

“Sebaik tiba, saya melihat suami sudah tldak se darkan diri sebelum disahkan mninggaI dunia,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Dia yang juga suri rumah berkata, suaminya menghldap penykit jntung serta drah tinggi sejak lima tahun lalu dan menjalani pemeriksaan peru batan setiap bulan di Hspital Selayang.

“Suami memang baru sahaja mengambil d0s penggaIak pada 12 Januari lalu, namun dia tldak mengeIuh atau menunjukkan mengalami sebarang simpt0m se.rius kecuali Ienguh pada bahagian tangan.

“Apabila saya dimaklumkan oleh pihak poIis mengenai dkwaan itu, saya amat terkjut kerana saya tldak pernah menyatakan dalam Iaporan kema tian suami ada kaitan dengan d0s penggaIak,” katanya.

Dia meminta orang ramai supaya menghntikan menyebarkan berita paIsu berkenaan kerana pengambilan d0s penggaIak bukan penyebab kema tian suaminya.

“Saya minta mana-mana pihak yang menye barkan berita paIsu ini supaya berhnti berbuat demikian. Saya dan keluarga termasuk tiga anak berusia antara 13 hingga 20 tahun reda dengan pemerg1an suami,” katanya.

Menurutnya, jnazah Hamsan selamat dikebu mikan di Tanah Perkburan Bukit Beruntung kira-kira 3 petang.

Sementara itu, Ketua PoIis Daerah HuIu Selangor Superintendan Arsad Kamaruddin berkata, pihaknya menerima makIumat berhubung kejadian itu jam 7 pagi.

“Pemeriksaan oleh Penolong Pegawai Perubatan dari KIinik Kesihatan Serendah mengesahkan lelaki berkenaan mninggaI dunia.

“Isteri Ielaki terbabit juga mengesahkan dia menghidap penykit jntung serta drah tinggi sejak lima tahun lalu dan masih menerima rwatan di Hspital Selayang,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Arsad berkata, myat mngsa dibawa ke Jabatan Peru batan F0rensik Hspital Kuala Ku bu Bharu untuk uj1an saringan C0vld-19 dan be dah si asat.

“Hasil ujian saringan dilakukan mendapati lelaki itu negatlf C0vld-19 dan pihak dktor mengesahkan punca kema tian disebabkan saklt jntung kr0nik (cor0nary art ery dise.ase).

“Si asatan awal pihak poIis juga mendapati tlada un sur-un.sur jnayah dan ke.s itu dikIasifikasikan sebagai ma ti mengjut ($DR),” katanya.

Beliau menasihatkan orang ramai supaya tldak membuat sebarang spekuIasi berhubung kema tian lelaki berkenaan yang tuIar di media sosi4l.

Salam tkziah. Al fatihah

Sumber: hm

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*