[Terkini]’HiIangnya Permata Seni..’ PeIakon Teater Juga Pnsyarah UiTM Mazlan Tahir MninggI Dunia.

KUALA LUMPUR: Pemerg1an seniman Mazlan Tahir ke rahmahtuIIah pagi tadi disifatkan oleh ramai kenalannya bu.kan sahaja kehiIangan besar pada dunia teater tanah air.

Sebaliknya, aktivis teater berj1wa besar itu akan terus dikenang sebagai seorang seniman yang sangat menjaga imannya sekalipun di dalam kesib.ukan memberi tu.mpuan pada dunia seni.

Bagi pelakon dan pensyarah, Norzizi Zulkifli, selama mengenali Mazlan, Allahyrham sentiasa mengingatkan anak-anak didik serta rakan-rakan peIakon mengenai kepentingan menjaga hubungan dengan Allah SWT.

Kata Norzizi, Allahyrham Mazlan sudah seperti abang kandung kepadanya dan bapa kepada sebilangan besar penuntut di Fakulti Filem, Tetater dan An1masi di Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Allahyrham Mazlan merupakan pensyarah kanan di UiTM.
“Nasihat yang tldak pernah je.mu arwh titipkan ialah jngan sesekali Ialai mengerjakan solat. Kalau sudah bergeIar pelakon ternama sekalipun, hubungan dengan Allah harus sentiasa dijaga setiap masa dan ketika.

“Demikian juga dalam memeIihara a.dab, Allahyrham Mazlan selalu memberikan contoh yang baik buat orang-orang di sekelilingnya. Kami kehiIangan seorang figura yang beriman dan memiliki keperibadian mulia,” kata Norzizi yang juga Ketua Pu.sat Pengajian Teater di UiTM kepada Astro AWANI.

Allahyrham Mazlan, 56, menghmbuskan nfas terakhlr aklbat saklt jntung sekitar jam 10.30 pagi Khamis.

Sepanjang berde.kad aktif dalam dunia teater, anak keIahiran Kuala Ku.bu Baru, Selangor itu telah membintangi banyak pementasan antaranya Iantai T. Pinkie, Ibu Zain, Anugerah Sirah J.unjungan, Uda dan
Da.ra serta pernah muncul dalam filem Wayang.

Bagi pengarah, penulis skrip dan penerbit teater, Siti Rohayah Attan pula, persahabatan yang terjaIin selama 30 tahun dengan Allahyrham Mazlan mendekatkannya dengan seorang seniman terbilang.

Sepanjang bekerjasama dalam pelbagai produksi teater, Allahyrham Mazlan, kata Siti Rohayah, amat menjaga keperibadiannya khususnya ketika bercakap atau semasa berkongsi pandangan dan buah fikiran.

“Lebih 30 tahun mengenalimu adalah hadiah terindah. Awak orang baik, Lan. Dunia seni dan UiTM kehiIangan bintang ini. Damailah kau sahabat,” kata Siti Rohayah yang mula bersahabat dengan Allahyrham Mazlan semasa sama-sama menuntut di Universiti Sains Malaysia (USM).

Sementara itu, antara anak seni yang terkesan dengan pemerg.ian Allahyfham Mazlan ialah pelakon Azhan Rani.
Azhan menulis di media sosi4l betapa dia terlalu bersedlh sebaik menerima khabar du.ka itu.

“Innalillahiwainnailahirojiun .. baru saja dapat berita prginya insan yang sangat besar jasanya dalam perjalanan seniku ini. Dia adalah guru, pembimbing dan motivator yang aku sanjungi, aktivis dan pensyarah teater UiTM, Allahyrham Mazlan Tahir,” kata Azhan dalam hantarannya.

Jnazah Allahyrham Mazlan dijangka akan tiba di Masjid Al-Istiqamah Kayangan Height sekitar jam 2 petang untuk dimandikan dan disembahyangkan sebelum dikeb.umikan di Tanah Perkburan Kampung Melayu Subang.

Salam tkziah. Al fatihah.

Sumber: astroawani

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*