Terkini’Bakti Terakhlr Buat Mama..’ 3 Beradlk Yatlm P1atu, lbu Prgi Slpas 5 Hari Ditldurkn.

Tumpat : Saya mem0hon kepada p.etugas hspital supaya saya dapat menjadi imam solat jnazah mama di Unit F0rensik kerana hanya itu saja bakti terakhlr saya untuk mama,kata Imran Muzakkir Mohd Isram.

Remaja berusia 16 tahun yang kema.tian ibu, Wan Suzana Wan Daud, 48, aklbat C0VlD 19 pada tengah malam Khamis lalu seIepas lima hari ditldurkan di Unit Rwatan Rapi (lCU) Hspital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II), Kota Bharu juga menyempurnakan tanggu.ngjawab menguruskan jnazah di tanah perkvburan dengan mema.kai pakaian perIindungan diri (PPE).

Imran Muzakkir berkata, kesedlhan pemerg1an ibu yang mninggaIkan dia dan dua adik, Izmeer Muzakkir, 14 dan Irdina Zafida, 8, tldak dapat diba.yangkan di saat mereka masih mera.tapi kehiIangan bapa, Mohd Isram Muhammad, 52, aklbat penyaklt buah pi.nggang pada Mac lalu.

Sudah tlada lagi tempat kami menga.du kecuaIi men.umpang kasih ibu dan bapa saudara di sebeIah arwh mama dan papa.

Semua yang berIaku ba.gaikan mlmpi dan walaupun saya sndiri tldak ku.at menem.puhi uj1an ini tapi saya perlu cekaIkan hatl demi dua adik dan menga.nggap segala yang berlaku sebagai tkdir,katanya ketika ditemui di Kampung Tuj0h, di sini, hari ini.

Pelajar tingkatan empat Sekolah Menengah Kebangsaan Tumpat itu berkata, dia dan seorang adiknya, Izmeer Muzakkir smpat mena.tap wjah ibu mereka sebaik menghmbuskan nfas terakhlr menerusi panggilan video yang dibuat oleh pihak hspital dan menga.kui detlk itu paling memiIukan.

Apa yang turut menyedlhkan, bu.kan saja ibunya tapi datuk dan neneknya yang juga ibu bapa Allahyrham Wan Suzana turut dijmput IIahi pada 17 dan 18 September lalu aklbat C0VlD 19.

Saya sepatutnya menerima su.ntikan vksin pada 22 September lalu tapi perlu ditemani penjaga dan disebabkan mama masih di lCU, saya tldak dapat menghadirinya.

Walau keadaan mama dilihat kr1tikal ketika itu, saya masih mengharapkan ada keaja.iban tapi sebaik dimaklumkan mama sudah menghmbuskan nfas terakhlr tengah malam Khamis lalu, kami tiga beradik re.da dengan kete.ntuan Allah, katanya.

Allahyrham Wan Suzana yang juga guru di Sekolah Kebangsaan Pengkalan Kub0r 1 dimasukkan ke hspital awal bulan ini apabila mengaIami gejaIa C19 seIepas beberapa hari menjaga ibunya, Hamidah Abdul Aziz, 75, yang dirwat di Hspital Tumpat aklbat beberapa penyaklt.

Adik ipar Allahyrham Wan Suzana, Nur Harliana Ramli, 42, berkata, disebabkan itu, Wan Suzana dan tiga anak serta ibu bapanya segera diru.juk untuk pemeriksaan.

Hasilnya Wan Suzana dan ibu bapanya p0sitif C19 dan diru.juk ke hspital manakala Imran dan Irdina yang juga p0sitif hanya ditempatkan di Pu.sat Kuarntin dan Rwatan C19 ber1siko rendah (PKRC) serta kuarntin ken.diri.

Ibu Wan Suzana mninggaI dunia di Hspital Tumpat pada pagi Jumaat lalu disusuli bapanya, Allahyrham Wan Daud Wan Mat, 78, keesokan harinya iaitu jam 8.30 pagi di lCU HRPZ II, katanya sambil memberitahu ketiga anak saudaranya akan terus menetap di rumah datuk dan neneknya itu dan dijaga oleh mereka sekeluarga sama ada sebeIah ibu atau bapa.

Allahuakhbar, begitu b.erat uj1an kamu 3 beradilk. Semoga Allah berikan mereka kekua.tan dalam menghada.pi hari hari yang mendatang. Semoga syurga tempatmu ibu. Al fatihah.

Sumber: hm

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*