[Terkini] ‘Tiada Lagi Snyuman Manismu..’Adik Qistina Batrisya MninggaI Dunia.

[Terkini] ‘Tiada Lagi Snyuman Manismu..’Adik Qistina Batrisya MninggaI Dunia.

Georgetown: Tlada lagi senyuman manis kanak-kanak pengidap Ieukemia tahap akhir, Qistina Batrisya Zamri, tujuh tahun, selepas menghmbus nfas terakhir pada 3.50 pagi tadi.

Khabar du.ka pemergian anak ketiga daripada lima beradik itu disahkan ibunya, Juriah Saad, 41.

“Anak saya mninggal dunia di sisi keluarga di rumah kami di Kuala Ketil, Kedah.

“Jnazah dijangka dise.madikan pada 11 pagi di Tanah Perku.buran Islam Felda Teloi Kanan, Kuala Ketil,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Pada Oktober lalu, media meIaporkan mengenai hasrat Qistina Batrisya yang mahu ke sekolah bagi bertemu kawan baiknya, Damia dan guru kelas, Siti Sarah Zakaria.

Berikutan keadaan kesihatan yang tldak menentu, kanak-kanak pintar dan ceria itu hanya sempat bersekolah selama 14 hari.

Juriah berkata, walaupun bersdih dengan kehiIangan anaknya, namun dia gembira kerana dapat menunaikan hasrat Qistina Batrisya bagi berjumpa Damia dan guru terbabit.

Katanya, pertemuan itu berlangsung di Sekolah Kebangsaan (SK) Teloi Kanan, Kuala Ketil, pada awal November lalu tnpa dirancang.

“Qistina Batrisya memberitahu dia rindu pada semua kawan jadi saya ambil keputusan untuk terus membawanya ke sekolah.

“Walaupun waktu persekolahan hampir tamat, dia sempat bertemu dengan Damia, rakan sekelas yang lain dan Cikgu Siti Sarah.

“Pertemuan berkenaan dilakukan pada masa singkat berikutan keadaannya yang Iemah, namun dia amat gembira pada hari itu,” katanya lagi.

Juriah turut mengucapkan terima kasih kepada Persatuan Sahabat Kanak-kanak Kanser Wilayah Utara (Foccan) kerana prihatin dengan perkembangan Qistina Batrisya dan kanak-kanak pejuang knser yang lain.

Qistina Batrisya disah mengidap knser pada 2018 dan mula menjalani kem0terapi pada April 2019.

Rawatan berkenaan berjaya, namun doktor mengesahkan bahawa sel knser kembali menye.rang pada Januari lalu.

Anak kepada pasangan pen0reh getah dan suri rumah itu menjalani semula kem0terapi sebelum semua rawatan terpksa dihentikan pada Julai lalu kerana ubat yang diberi tidak mampu meIawan knser berkenaan.

sumber: hm

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*