[Terkini] ‘Tenang Sgt Wjah Abg..’ Anak Tak Smpat Smbut Raya, MninggaI Aklbat Ser4ngan Jntung.

Sungai Petani: Sepasang baju Melayu biru yang dibeli untuk dipakai anak lelaki ketika Aidilfitri yang bakal menjelang hanya mampu ditatap seorang ibu apabila anaknya itu mninggaI dunia secara meng.ejut ketika dirwat di Hspital Sultan Abdul Halim (HSAH), di sini semalam.

Pemerg1an anak sulung daripada dua beradik yang berusia sembilan tahun, Muhammad Rizqi Naufal Mohd Shakir ternyata mninggaIkan kesan amat mendalam buat ibunya, Siti Fatimah Jaafar, 32, kerana arwh langsung tidak menunjukkan dia mengh1dap sebarang penyaklt sebelum itu.

Menurut Siti Fatimah, arwh anaknya itu dikesan hanya mengalami de.mam petang Isnin lalu sebelum dia membawanya mengambil u.bat keesokannya.

“Selepas mengambil ub.at, keadaan arwh dilihat beransur baik namun menjelang petang Selasa anak mula dilihat tldak bermaya namun dia eng.gan pergi ke hspital kerana tkut dktor tidak akan membenarkannya pulang.

“Bagaimanapun, melihatkan keadaannya yang semakin Iemah arwh terpksa juga dikejarkan ke hspital dan keadaannya bertambah t.eruk jam 12 tengah malam sehingga drahnya terpksa diambil dan ujian imbasan x-ray dilakukan terhadapnya.

“Ketika itu, arwh masih boleh berbual dengan saya sebelum dia pngsan dan kembali sedar tldak lama kemudian selepas dicu cuk ub.at. Sebaik tersedar, arwh terus meminta air kepada saya dan pada 7 pagi Rabu dia sekali lagi tldak sedarkan diri sehinggalah dktor memaklumkan anak sudah mninggaI dunia dua jam kemudian,” katanya.

Menurutnya, dia berada di samping arwh sehingga anaknya itu menghmbuskan nfas terakhir dan melihat bagaimana kakitangan hspital bertungkus Iumus menyelamatkan nywa anaknya itu dengan memberikan bantuan pernfasan.

“Bagaimanapun, Allah SWT lebih menyayangi dia dan saya reda dengan pemerg1annya yang mninggaIkan kami sekeluarga buat seIama-Iamanya.

“Memang terasa sunyi malah adik perempuannya yang berusia lima tahun mena.ngis kerana mencari abangnya itu selepas bangun tidur pagi tadi,” katanya.

Katanya, dia dimaklumkan pihak hspital yang arwh anaknya itu terkena sera.ngan jntung selain turut mengalami masaIah ker0sakan hati dan buah p1nggang.

“Saya dimaklumkan arwh terkena sera.ngan jntung ketika dia k0ma namun sehingga kini masih menunggu Iaporan lengkap yang menyebabkan kemat1an anak.

“Empat hari lalu saya sempat membelikan baju Melayu buat arwh dan dia sendiri memilih warna pakaian yang mahu dipakainya ketika hari raya nanti namun semua itu hanya tinggaI kenangan,” katanya.

Jnazah Muhammad Rizqi Naufal selamat dikebu.mikan di Tanah Perkburan Islam Kampung Teluk Wang Besar, Tlkam Batu dekat sini jam 6 petang kelmarin.

Sumber: hm

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*