[Terkini] ‘Selamat Jlan Abah..’Trgedi Mnjelang Ramadan, Ayah Dijmput IIahi 2 Iori Bertmbung.

LIPIS – Seorang pemandu ma ut manakala seorang lagi pemandu cede ra dalam kemaIangan membabitkan dua buah lori di Kilometer 18, Jalan Lipis-Merapoh berhampiran slmpang Berchang di sini pada Sabtu.

Ketua PoIis Daerah Lipis, Superintendan Azli Mohd Noor berkata, dalam kejadian kira-kira jam 1.15 petang itu, kemaIangan melibatkan lori jenis Nissan Rigid dan Scania.

Menurutnya, pihak poIis menerima makIumat daripada pihak hspital pada jam 4.30 petang pada Sabtu iaitu pemandu lori Nissan, Sulaiman Sabtu, 59, dari Taman Bakti, Padang Tengku di sini mninggaI dunia di Hspital Kuala Lipis.

“Hasil si.asatan awal dan saksi bebas mendapati, lori Nissan dalam perjalanan dari arah Lipis menghala ke Merapoh.

“Apabila sampai di tempat kejadian iaitu di slmpang tiga Berchang, lori Nissan yang dipandu mngsa telah mengeIak sebuah pacuan empat roda jenis Hilux yang telah keluar dari slmpang.

“Ia menyebabkan lori itu memasuki Iorong bertntangan sehingga berlaku kemaIangan dengan lori Scania yang datang dari arah bertntangan,” katanya dalam kenyataan pada Sabtu.

Ujarnya, pemandu Scania berusia 44 tahun mengalami kecede raan ringan di leher manakala pemandu Nissan yang prah mninggaI dunia semasa menerima rwatan di hspital.

“Bdah si asat akan dijalankan selepas keputusan uj1an sw4b C0vld-19 diperolehi,” jelasnya.

Dalam pada itu, beliau memberitahu kenderaan terlibat akan dibawa ke Puspakom untuk pemeriksaan selain mengambil sampeI drah kedua-dua pemandu untuk ujian t0ksikoIogi.

“Si.asatan lanjut diteruskan dan ke.s disi asat mengikut Sksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987,” katanya.

Sumber: sinar

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*