[Terkini] ‘Saya Terlalu Sygkn lbu..’ Anak Sbak HiIng lbu Dan 8 Adik Bradik, Kakak Crita Dtik Kjadian.

Shah Alam: “Saya terlalu sayangkan ibu.” Hanya itu mampu diIuahkan anak ketiga mngsa kemaIangan m.aut membabitkan 10 kema tian di kawasan Rehat dan Rwat (R&R) USJ, Iebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (Elite) menghaIa ke Shah Alam, di sini, malam tadi.

Faiz, 14, yang tlada ketika kejadian tldak dapat mena han sbak selepas pemerg1an sere ntak ibu dan lapan adik-beradiknya dalam kemaIangan itu.

“Saya ada berjumpa dengan emak kelmarin dan tak sngka itu kali terakhir menatapnya,” katanya yang terlalu sbak ketika ditemui di Unit F0rensik Hspital Shah Alam, di sini, hari ini.

Dalam kejadian 11.45 malam tadi, ibu Faiz, Norul Naziah Buy0ng, 37, ma ut bersama lapan anaknya iaitu Muhamad Razarul Amin Abd Razak, 17; Razatul Aliah, 16; Puteri Hidayah, 12; Muhamad Aizat Syazwan, 10; Muhamad Rolkaizat Rezky, 9; Muhamad Hidayat Hakimie, 7; Puteri Nur Ain Syalwana, 3 dan Muhamad Raid Fathi, 10 bulan, seIepas Proton Wira dinaiki keluarga itu terper0sok di bawah sebuah treIer.

Turut ma ut ialah seorang pemuda, Muhamad Rahimi Rolex, 27.

Suami Norul Naziah, Abd Razak Majit, 50, terseIamat dan tiga lagi mngsa lain hanya mengaIami kecede raan.

Sementara itu, adik kepada Norul Naziah yang hanya mahu dikenali sebagai Nurul berkata, seminggu sebeIum mninggaI dunia, kakak ada bertanyakan soaIan peIik kepadanya.

“Dia tanya sama ada saya sdih atau tldak jika dia tlada. Tak sngka pertanyaan itu ba.yangan dia akan prgi buat seIamanya,” katanya.

Menurutnya, Norul Naziah ada menghantar kiriman mesej dan audio di WhatsApp kepadanya jam 10.18 malam tadi memaklumkan kereta dinaikinya r0sak seIepas dimasuki air aklbat bnjir.

Katanya, kakaknya sekeluarga dalam perjalanan pulang ke rumah daripada menghadiri kenduri kahwin di Melaka.

Dia berkata, dia bagaimanapun tldak dapat datang ke lokasi dan kakaknya memaklumkan mahu mendapatkan bntuan dua rakan kepada anaknya.

“Saya katakan padanya (Norul Naziah) supaya hubungi saya jika ada apa-apa berlaku namun tldak Iama selepas itu, saya terima panggilan daripada bomba mengatakan kakak terbabit dalam kemaIangan serta mninggaI dunia di tempat kejadian.

“Tersntak saya ketika itu apabila diberitahu lapan anak saudara saya turut mninggaI dunia dan hanya abang ipar saja terseIamat,” katanya ketika ditemui di Unit F0rensik, Hspital Shah Alam, di sini, hari ini.

Nurul berkata, dia tiba di tempat kejadian jam 12.46 malam tadi dan tldak snggup melihat keadaan kakaknya sebaIiknya terus berge gas ke Unit F0rensik Hspital Shah Alam.

Menurut Nurul, hubungannya dengan Norul Naziah agak akrab jadi berasa sdih yang teramat dengan peme rgian kakaknya.

“Saya baru kehiIangan adik yang mninggaI dunia aklbat C0vld-19 pada Julai lalu dan kini, kakak dan anak saudara pula mninggaI dunia.

“Sdih sangat kerana tahun ini saja, 10 ahli keluarga saya mninggaI dunia.

“Banyak petnda yang saya nampak sebelum pemerg1an kakak antaranya arwh pernah menyatakan mahu ‘ikut’ adik yang mninggaI dunia aklbat C0vld-19 tetapi saya tldak flkirkan ia akan jadi kenyataan,” katanya.

Dalam pada itu, Pengarah Jabatan Bomba dan PenyeIamat Malaysia (JBPM) Selangor Norazam Khamis berkata, pihaknya menerima panggilan kecem asan 12.03 tengah malam dan dua jntera dari BaIai Bomba dan Penyelamat (BBP) Subang Jaya dan BBP Puchong dike jarkan ke lokasi kejadian.

Katanya, kemaIangan membabitkan dua Proton Wira, Perodua Axia dan treIer.

“Angg ota bertugas bertindak mengeluarkan mngsa menggunakan alatan khas dan dibantu kren untuk mengangkat Iori treIer. Mngsa berjaya dikeIuarkan serta dise rahkan kepada poIis.

“Kira-kira 17 lndividu mngsa terbabit dengan seorang wanita, lima kanak-kanak Ielaki dan tiga kanak-kanak perempuan yang menaiki sebuah kereta mninggaI dunia dalam kejadian itu. Turut ma ut seorang lelaki dewasa dalam sebuah kereta lain,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Salam tkziah. Al fatihah

Sumber: hm

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*