[Terkini] ‘Mahu M0ve On..’ lbu Mngsa Bsikal Iajak Mhon Ntizen Bhnti K0men Ngatif & ​SaIahkn Kluarga.

Dua hari lalu Mhkamah Tinggi Johor Bahru memerlntahkan kerani wanita dipnjara enam tahun dan didnda RM6,000, kerana kesaIahan memandu secara meIulu, hingga menyebabkan kemat1an lapan remaja berbasikal Iajak, lima tahun lalu.

Ia sekaligus mengenepikan keputusaan mhkamah pada 10 Oktober lalu yang mengekalkan keputusan untuk meIepas dan membebaskan responden daripada tduhan berkenaan.

Sementara itu memetik The Star, ibu kepada saIah seorang mngsa basikal Iajak iaitu Sabariah Yusoff berkata dia mahu meneruskan hidup selepas pemandu yang terlibat dalam kemaIangan itu dijtuhkan huku man.

Ujarnya lagi, dia turut meminta orang ramai supaya berhnti mengkr1tik keluarga-keluarga mngsa.

“Sejak kemaIangan pada 2017, keluarga saya dan keluarga mngsa lain menerima banyak kr1tikan daripada orang ramai terutama netizen kerana membiarkan anak kami keIuar berbasikal di tengah malam.

“Saya difahamkan pemandu wanita itu juga menerima banyak keca man orang ramai. Saya harap orang ramai boleh menghormat1 keputusan Mhkamah Tinggi,” katanya.

lbu kepada mngsa Mohamad Azhar Amir, 16 tahun itu berkata anaknya itu seorang yang sangat manja berbanding adik-beradik lain.

“Mohamad Azhar adalah yang paling rapat dengan saya dan paling manja antara semua anak saya.

“Sebelum Hari Raya setiap tahun, dia menemani saya ketika saya pergi membeli-beIah dan menjadi pembantu saya ketika memba.kar kuih raya.

“Selepas kemat1annya, saya berhnti membuat biskut dan tldak lagi memasak kerana apabila saya membuat masakan asam pdas kegemarannya, saya teringat kepadannya,” katanya.

 

Dalam pada itu, selepas pemerg1an Azhar, anak-anaknya yang lain tldak membenarkannya melihat media sosi4l yang dipenuhi dengan komen negatlf mengenai keluarga mngsa.

“Sebagai seorang ibu yang kehiIangan anaknya, saya berasa saklt. Mereka yang mengkr1tik saya tidak tahu bagaimana rasanya berada di tempat saya,” katanya.

Terdahulu, Sam Ke Ting, 27, turut diper1ntah menjalani huku man enam bulan pnjara jika tldak membayar dnda selain hiIang kelayakan memandu selama tiga tahun yang berkuat kua.sa selepas selesai huku man pnjara.

SUMBER: The Star, gp

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*