[Terkini] Bnuh Zulfarhan, 18 Penuntut UPNM Didapati BersaIah, Ini Hukvman Yang BakaI Diterima.

KUALA LUMPUR – Enam penuntut Universiti Perta.hanan Nasional Malaysia (UPNM) terIepas huku.man gntung seIepas didapati bersaIah Mhkamah Tinggi di sini sebentar tadi atas pertu.duhan menyebabkan kecede.raan tnpa n.iat membu.nuh terhadap Zulfarhan Osman Zulkarnain empat tahun lalu.

Haklm Datuk Azman Abdullah menjtuhkan huku.man itu terhadap Muhammad Akmal Zuhairi Azmal, Muhammad Azamuddin Mad Sofi, Muhammad Najib Mohd Razi, Muhammad Afif Najmudin Azahat, Mohamad Shobirin Sabri dan Abdoul Hakeem Mohd. Ali seIepas mendapati kesemua mereka didapati bersaIah mencede.rakan Zulfarhan sehingga menyebabkan kema.tian.

Berikutan itu, keenam-enam mereka yang sebelum ini didkwa mengikut Sksyen 302 Ka.nun Kesksaan, yang memperuntukkan huku.man ma.ti mandat0ri, hari ini disab.itkan dengan kesaIahan mengikut Sksyen 304 (a) Kan.un Kesksaan iaitu menyebabkan kema.tian terhadap Zulfarhan.

Mengikut pertu.duhan keenam-enam mereka didkwa melakukan kesaIahan itu di sebuah bilik di bIok penginapan asrama Jebat, UPNM antara jam 4.45 pagi dan jam 5.45 pagi pada 22 Mei 2017.

Dalam pada itu enam mereka turut didapati bersaIah bersama 12 lagi tertu.duh Mohd. Hafiz Fauzan Ismail, Mohamad Lukhmanul Hakim Mohd Zain, Ahmad Shafwan Berdal, Muhammad Amirul Asraff Mala, Luqman Hakim Shamsuri.

Selain itu ialah Muhammad Sufi Mohd Mustapha, Noriznan Izzairi Noor Azhar, Muhamad Ashraf Abdullah, Muhammad Danial Firdaus Azmir, Muhammad Hasif, Muhammad Adib Iman dan Mohamad Syazwan dengan sengaja menyebabkan kecede.raan terhadap mngsa untuk mendapatkan penga.kuan bahawa dia telah mencu.ri komputer rlba, mengikut Sksyen 330 Ka.nun Kesksaan dibaca bersama Sksyen 34 ka nun sama, yang membawa huku.man ma.ksimum pnjara tujuh tahun dan den.da.

Perbuatan itu dilakukan di dalam sebuah bilik bIok penginapan asrama Jebat universiti itu di K.em Perdana, Sungai Besi antara jam 2.30 pagi dan jam 5.30 pagi 21 Mei 2017.

Sumber: K! ONLINE

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*