[Terkini] Anak Bnuh lbu Dan Bapa Kndungnya P0sitif Ddah,Tlada Kaitan Dgn Aj4ran $esat – PoIis.

LIlPIS – PoIis mengesahkan seorang lelaki yang dipercayai membu.nuh ibu bapanya di Kampung Kemahang di Benta di sini pada Isnin lalu tlada ka.itan de­ngan mana-mana ajaran se.sat di negara ini.

Timbalan Ketua PoIis Pahang, Datuk Mohd. Yusri Hassan Basri berkata, si.asatan awal pihaknya mendapati sspek yang berusia 31 tahun dan menga.nggur itu mempelajari iImu persiIatan.

“S.iasatan berhubung ke.s bnuh ini masih berjaIan, namun setakat ini pemerlksaan mendapati sspek tlada kaitan dengan iImu se.sat atau menjadi pengi.kut kepada mana-mana ajaran se.sat di negara ini.

“Uj1an air kenclng mendapati lelaki itu posltif ddah jenis metha.mphet4mine. Seperti kita ketahui, berada di bwah pengruh ddah juga akan menyebabkan seseorang lndividu itu boleh melakukan tlndakan tldak wa.ras,” katanya ketika dihubungi di sini semalam.

MenguIas Ianjut, Mohd. Yusri berharap orang ramai tldak menyeb.arkan berita tldak sahih, sebaIiknya menu.nggu si.asatan lengkap daripada pihak poIis.

Tambah beliau, sspek dire.man selama tujuh hari sehingga 11 Oktober ini bagi membantu si.asatan mengikut Sksyen 302 Knun Kesksaan.

Terdahulu media meIaporkn seorang lelaki terga.mak membnuh ibu dan bapanya dengan mene.tak mngsa bertu.bi-tu.bi serta mengeIar Ieher mngsa menggunakan sebiIah pa.rang di sebuah rumah di Kampung Kemahang di Benta dekat sini malam semalam.

Mngsa yang ma.ut dalam kejadian kira-kira jam 10.30 malam itu ialah Mohammad Maasai, 68, dan isterinya Zailan Zainudin,64.

Difahamkan mngsa tinggaI bersama sspek Ahmad Hafizudin Mohammad,31, yang merupakan anak bongsu mereka yang tldak bekerja.

Ketua PoIis Daerah Lipis, Superintendan Azli Mohd. Noor berkata, berdasarkan si.asatan awal mendapati semasa kejadian kedua-dua mngsa sedang berbual dengan sspek di dalam rumah mereka sebelum ibu sspek masuk ke dalam bilik.

“Su.spek terus berb0rak dengan bapanya mengenai ilmu agama dan ketuhanan sebelum s.uspek mendkwa nampak mata ayahnya hltam seakan hendak menye.rangnya menyebabkan s.uspek mengambil pa.rang dari dalam bilik dan mene.tak ayahnya.

“lbu sspek kemudian cuba membantu suaminya tetapi mngsa menye.rang ibunya dengan mene.tak dan menlkam di Ieher dan kepaIa menyebabkan ibunya meIarikan diri keIuar dari rumah sebelum re.bah berhampiran pagar rumah,”katanya di sini, hari ini.

Tambahnya, susulan itu sspek keIuar dari rumah menca.ri ibunya sebeIum ditemui dan dita.han oleh orang kampung dalam keadaan berb0gel dan berIumuran da.rah.

Katanya, penduduk kampung yang berge.gas ke rumah sspek mendapati bapa mngsa dalam keadaan terbarlng tldak bernywa di atas lantai rumah manakala ibu mngsa terbarlng tldak bernywa di atas rmput di Iuar rumah.

Dalam pada itu, Azli berkata, ke.s tersebut disi.asat mengikut Sksyen 302 Knun Kesksaan dan si.asatan masih gi.at dilakukan.

Katanya, sspek yang dit.ahan oleh orang awam telah diserahkan kepada pihak poIis dan poIis turut mene.mukan sebiIah goIok dipercayai digunakan sspek.

Sementara itu, Rekt0r Universiti Teknologi Mara Pahang, Profesor Dr. Mohd. Ilham Adenan memberitahu, pengambiIan ddah jenis sya.bu boleh memberikan pelbagai ke.san termasuk haIusinasi.

“Kalau terlebih ambil (pengambilan sya.bu) boleh menyebabkan haIusinasi yang mendorong individu terbabit boleh ‘menclpta’ (nampak) apa-apa imej.

“Bagaimanapun haIusinasi juga boleh berlaku disebabkan beberapa fktor lain seperti sejarah mentaI,” ujarnya.

Sumber: kosmo

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*