Tiada Rumah Selepas Ibu Men1ngg4l, Bos Besar Shell Tawar Kerja Kepada Pemuda Ini

Tiada Rumah Selepas Ibu Men1ngg4l, Bos Besar Shell Tawar Kerja Kepada Pemuda Ini

Siapa yang tidak mengenali gerangan Pakcik Shell? Beliau pernah tular selepas menghargai kakitangannya yang bangga memakai baju pekerja Shell ketika mengambil keputusan peperiksan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada Mac lalu.

Difahamkan, Pengarah Urusan Shell Malaysia itu sangat dekat dengan golongan muda. Terbaru, pemilik nama Shairan Huzani itu sekali lagi menarik perhatian netizen apabila tampil membantu seorang pemuda gelandangan.

Sedih ada yang tersisih

Menerusi sebuah posting di laman Instagram, beliau berkongsi momen ketika berjumpa Shahril dengan meluangkan masa mendengar kisah pemuda tersebut.

“Dalam perjalanan balik kerja terserempak dengan seorang adik. Bila pakcik tanya tengah buat apa, dia cakap kumpul barang kitar semula untuk dijual.

“Bila pakcik tanya duduk kat mana, dia tunjuk ke satu sudut dinding bangunan di alas kadbod. Di negara kita, agak sedih ada insan tersisih sebegini,” tulisnya di ruangan kapsyen.

Tawar pekerjaan dan tempat tinggal

Menurut Pakcik Shell, pemuda berkenaan hilang tempat tinggal selain terpaksa menjadi gelandangan atas desakan hidup selepas kematian ibunya.

Simpati dengan nasib Shahril, beliau kemudiannya terus menawarkan pekerjaan di salah sebuah stesen minyak yang mempunyai asrama.

“Kita doakan Tuhan mudahkan hidup beliau dan semoga suatu hari nanti dia pun boleh berjaya macam awak,” katanya.

Posting berkenaan mendapat hampir 20,000 tanda suka dan ratusan komen warganet dimana rata-rata memuji tindakan murni beliau yang tidak lokek membantu golongan susah.

Ni la sebab kenapa kena jadi kaya

Semoga Allah balas kebaikan

Respek pakcik dan Shell

Semoga dengan bantuan yang dihulurkan dapat mengubah nasib pemuda berkenaan ke arah lebih baik dan mampu menjalani kehidupan seperti orang lain.

Sumber: Instagram

 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*