“Tak mampu bayar, rela masuk penjara” – Peniaga ‘colek’ pula disaman RM50 ribu

Belum reda isu melibatkan seorang peniaga yang dikompaun RM50,000 ketika sedang berniaga burger di hadapan rumahnya, muncul pula satu kes baru yang menjadi kontroversi dalam negara.

Kali ini, seorang peniaga colek di Kampung Chekok Tengah turut dikenakan kompaun membabitkan jumlah yang sama.

Terkejut kedai didatangi polis

Mohd Azizi Mohd Nor yang berniaga colek pada sebelah malam sepanjang bulan Ramadan di hadapan rumahnya mengakui berasa terkejut apabila didatangi beberapa anggota polis pada jam 11.20 malam kelmarin, lapor Harian Metro.

Menurut lelaki berusia 42 tahun itu, tanpa bertanyakan maklumat lanjut terhadap dia dan isterinya, Nik Norwati Nik Loh, 38, anggota tersebut terus menulis kompaun dengan jumlah RM50,000 bagi kesalahan beroperasi lebih masa.

Saya terkejut dan terkedu melihat jumlah kompaun yang dikenakan, sedangkan untuk mendapatkan RM100 setiap malam dengan berniaga colek pun susah kerana berniaga kecil-kecilan di kawasan kampung.

“Sebenarnya ketika anggota polis tiba, saya sudah menutup kedai jam 10 malam dan sebahagian lampu juga sudah ditutup. Cuma bahagian dapur sahaja belum ditutup kerana saya dan isteri sedang mengemas ketika itu dan sudah tentu mengambil masa agak lama.
“Pada masa sama saya sedang menggoreng keropok untuk anak-anak memandangkan mereka belum tidur,” katanya ketika dihubungi pihak Berita Harian.

Tak mampu bayar, sanggup dipenjara

Tambah Mohd Azizi lagi, dia mempunyai 5 orang anak yang masih bersekolah selain perlu menanggung 3 anak saudara sudah tentu tidak mampu membayar jumlah kompaun berkenaan.

Jangan kata RM50,000, jika dikurangkan RM10,000 pun saya tidak mampu dan disebabkan tidak mampu serta tiada pilihan lain, saya lebih rela memilih untuk masuk penjara.

“Ini kali pertama saya dikenakan kompaun tetapi sudah dikenakan RM50,000. Saya bekerja sebagai mekanik selain membantu isteri berniaga mee celup pada hari biasa.

“Cuma setiap kali Ramadan sejak empat tahun lalu, saya dan isteri berniaga colek pada waktu malam,” katanya.

Memetik laporan Berita Harian, disebabkan buntu dan tidak tahu apa yang perlu dilakukan, beliau berkata, dia sudah ke Pejabat Kesihatan Daerah semalam untuk membuat rayuan dan sehingga kini mereka masih buntu dengan apa yang berlaku.

“Sejak malam kelmarin, saya dan isteri masih buntu sehingga tidak mampu tidur malam memikirkan nasib yang menimpa kami. Saya juga berharap ada pihak yang tampil membantu,” katanya.

Terdahulu, Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat memaklumkan, pihaknya mengambil pendekatan untuk meneliti kompaun RM50,000 yang dikenakan terhadap tiga peniaga termasuk peniaga colek di sini, malam kelmarin.

Sumber: Harian Metro (Nor Fazlina Abdul Rahim), Berita Harian (Nor Fazlina Abdul Rahim)

 

 

 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*