Tak Lekang Selawat Kepada Rasulullah, Aliff Aziz Dapat Hidayah Sertai Kumpulan Tabligh – ‘Tak Tahu Apa Yang Gerakkan Hati, Saya Sendiri Hantar DM’

Umum mengetahui mengenai kontroversi panas yang melibatkan penyanyi dan pelakon Aliff Aziz berulang kali sebelum ini. Namun, Aliff kini tampil dengan perubahan baru selepas diberi hidayah Allah untuk kembali kepada fitrah.
Hidayah datang masa scroll Instagram

Menurut Aliff, 30, bermulanya penghijrahan dia kepada Allah adalah Instagram (IG) di mana dia ternampak perkongsian IGTV daripada Faizal Ismail (FBI).

Nak dijadikan cerita pada mulanya saya tengok ruangan explore di Instagram…macam-macam orang post. Tiba-tiba terlintas perkongsian abang FBI, dia pun dah pakai kopiah… saya pun tengok IGTV dia sampai habis.

Pada waktu tu tak tahu apa yang gerakkan hati saya… saya sendiri hantar DM (mesej langsung) di Instagram Dakwah Tabligh Malaysia.

Hati mula goyah cari alasan tak nak pergi

Tambah pemilik nama Muhammad Aliff Aziz, selepas beberapa hari dia dihubungi oleh seorang wakil daripada jemaah berkenaan yang mempelawanya untuk keluar selama tiga hari.

Bagaimanapun akuinya, ketika itu hati dia berbolak dan goyah selain cuba menggunakan alasan temu janji doktor bagi melepaskan diri daripada sertai jemaah tersebut.

Tapi akhirnya apabila saya fikir balik, tiada siapa pun yang paksa. Maksudnya Allah yang gerakkan hati saya untuk DM tabligh.

Saya fikir dan terus nekad untuk turut serta. Kalau saya tolak peluang ni, saya tak boleh nak salahkan kalau tak dapat apa yang dia nak bagi.

Seronok dilayan baik

Dalam pada itu, suami kepada pelakon dan penyanyi Bella Astillah, 27, bersyukur apabila ditunjukkan jalan untuk mendekati Allah.

Bercerita lagi dengan wajah yang tenang, dia juga gembira apabila diberi layanan yang baik tanpa menghiraukan latar belakang atau pangkat.

Mereka layan dengan baik tanpa menghiraukan latar belakang atau pangkat, tak menilai atas status kita. Allah bagi sedikit rasa manis… MasyaAllah. Tapi hakikatnya mana mungkin yang mendengar rasa apa yang kita rasa.

Kalau nak rasa memang saya syor jangan lepaskan peluang tu. Sepanjang keluar saya nampak adab in real life.

Aliff berkongsi perkara berkenaan menerusi video berdurasi 14 minit yang mengupas tajuk ‘sebuah penghijrahan’ yang dikongsikan di Instagram Dakwah Tabligh Malaysia.

Sejak pelbagai kontroversi menghimpitnya, pelantun lagu Sayang-Sayang itu berusaha memperbaiki dirinya untuk melakukan perubahan. Dia juga mahu membuang tatu pada badannya.

Sebelum ini, Aliff juga memutuskan untuk tinggal bersama keluarganya di Singapura sebelum kembali ke pangkuan isteri dan anak-anak di Malaysia pada Disember tahun lalu.

Aliff berkahwin dengan Bella pada 9 September 2016 dan mereka dikurniakan dua cahaya mata iaitu Muhammad Ayden Adrian, 3, dan Ara Adreanna yang kini berusia setahun.

Sumber: Instagram dakwahtablighmalaysia, iamaliffaziz

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*