‘T0long Misha lbu..’ Misha Smpat Hbungi lbu Angkat, Pmilik KiIang Cerita Dtik Kjadian.

Sungai Petani: Kanak-kanak perempuan berusia 11 tahun, Misha Kasih yang ma ut dalam kebak.aran sebuah kiIang getah slntetik di Kawasan Perindustrian Bak ar Ar4ng, di sini sempat menghubungi ibu angka.tnya, ketika kejadian.

Bagaimanapun, panggilan jam 4 pagi itu hanya disedari, Nur Baizura Abu Ba kar, 33, dan suaminya, Mohd Ridzuan Mohtar, 36, selepas Subuh sebelum mereka dikjutkan dengan berita kanak-kanak terbabit yang ditemukan rntung atas katil dalam bilik di kilang berkenaan.

Mohd Riduan berkata, Misha sempat menghubungi isterinya kemungkinan kerana panlk dan ta kut serta ingin meminta pertolongan.

“Saya tidur Iewat kerana menunggu bekalan air dan langsung tldak sedar panggilan itu serta hanya mendapat tahu berita pemerg1an anak angkat pagi ini.

“Sebelum itu, dua anak saya yang berusia 10 dan tujuh tahun ada meminta untuk bermalam di kilang itu kerana rumah kami tlada bekalan air namun tidak jadi,” katanya.

Sementara itu, Nur Baizura berkata, dia sudah mengajak anak angkatnya tidur di rumah mereka, namun ditoIak kerana Misha bersungguh-sungguh mahu bermalam di bilik tldurnya di premis berkenaan.

“Saya dan suami ada berjumpa dengannya sebelum pulang dari kiIang namun Misha tetap berke ras mahu bermalam di situ.

“Bilik Misha di situ memang selesa sebab majikan sudah anggap dia seperti cucu sendiri… ibu kndungnya pernah kerja di sini namun terpksa pulang ke lndonesia kerana permit ta mat tempoh,” katanya.

Pemilik kilang, Teoh Son Kok, 70-an berkata, ketika kejadian dia hanya mendengar bunyi Ietupan ku at dan terus terjaga sambil mencari jalan keluar.

“Ketika itu, keadaan geIap dan saya langsung tldak nampak apa-apa kecuali apl yang sedang ma rak.

“Saya tldak sngka Misha masih ada di dalam dan kami sekeluarga amat sdih dengan kejadian yang berlaku ini,” katanya.

Menurutnya, Misha yang bersekolah di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Sin Kwang itu dibesarkan dengan baik selain rapat dengan cucunya yang lain.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kedah, Penolong Kanan Pesuruhjaya Bomba Sayani Saidon berkata, kanak-kanak terbabit dipercayai mninggaI dunia akibat Iemas kerana terhldu as.ap.

“Ketika kejadian apl begitu ma rak, laluan tangga untuk turun juga terba kar dan ini mungkin menyebabkan tlada akses untuk kanak-kanak itu keluar hingga dia terperngkap.

“Hasil pemeriksaan kita menemui mngsa yang sudah rntung di atas tiIam yang hngus terba kar,” katanya.

Menurutnya, berdasarkan keterangan daripada sksi kebaka ran dipercayai bermula di bahagian pentadbiran yang terletak di hadapan premis berkenaan.

“Seramai 30 pegawai dan angg ota BaIai Bomba dan Penyelamat (BBP) Sungai Petani, Amanjaya dan Tlkam Batu dengan bantuan 15 angg ota pasukan bomba sukarela terbabit dalam operasi mema dam kebak aran di kilang itu.

“Ketika kejadian, lima ahli keluarga majikan dan dua lagi pekerja termasuk seorang wrga Bangladesh turut bermalam di bilik masing-masing dalam kilang terbabit namun semua mereka berjaya diselamatkan,” katanya.

Kerug1an dianggarkan mencecah RM16 juta membabitkan beberapa premis lain antaranya stor penyimpanan ga.s petr0leum cecair (LPG) serta kilang berhampiran dan punca kejadian masih dalam s.iasatan.

Sumber: hm

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*