Syifa Melvin membantu gadis sehingga dapat mendengar selepas 20 tahun

Syifa Melvin atau nama penuhnya, Nur Syifa Athirah Amirol Melvin sering dikaitkan dengan pelbagai kontroversi terutamanya apabila dituduh menghina penduduk setinggan.

Walau bagaimanapun, pelakon berusia 26 tahun itu dengan rendah hati mengakui kesilapan dan memohon maaf secara terbuka di atas kekhilafannya itu.

Baru-baru ini, dia kembali menjadi sebutan warganet namun kali ini bukan kerana mereka ingin mengecam sebaliknya memuji tindakan mulia yang dilakukan oleh Syifa.

Pelakon telefilem Derita Pia itu berjaya menepis stigma negatif warganet apabila dia dilihat membantu seorang gadis orang kurang upaya (OKU) untuk mendengar buat kali pertama.

Gadis istimewa yang bernama Nabila itu merupakan salah seorang stokis perniagaan kendalian Syifa dan adik beradiknya iaitu Kekasih by The Melvins.

Walaupun dia tidak boleh mendengar dan seorang yang bisu, Nabila ialah seorang stokis yang rajin dan aktif dalam menguruskan perniagaannya.

Semalam, Syifa berkongsi posting di Instagram miliknya menjelaskan dia telah membawa Nabila yang berasal dari Baling, Kedah untuk memakai alat pendengaran.

Menerusi video TikTok dikongsi kenalan Syifa, Nabila dilihat sebak dan tidak dapat menahan air mata apabila buat kali pertama dia boleh mendengar namanya dipanggil setelah memakai alat bantuan pendengaran berkenaan.

Kalau sifat Maani kita ada 7, dia ada 5 ja.. Tapi dia cemburu dengan kita yang boleh dengar dan bercakap Tapi sebenarnya kita yg patut cemburu dengan dia sebab xperlu dengar benda yg tak elok dan cakap benda yg sia2..

“Sebak teriak tadi bila dia pakai hearing aid tadi, panggil nama dia terus dia respond Allahuuu.. Nabila anak istimewa betul.

“Apa alasan kita yg sempurna ni? Tak pernah meminta minta tapi guna segala yg diberi Allah swt utk bantu keluarga, MashaAllah Sayang,” tulis Syifa di ruangan kapsyen.

Meninjau ke ruangan komen, rata-rata netizen terharu dan memuji usaha murni Syifa dalam membantu gadis berkenaan setelah 20 tahun menjalani hidup tanpa pendengaran.

Syifa inspirasi kita!

Sekadar info, Syifa merupakan seorang pelakon, pengacara, model dan usahawan selain tersenarai sebagai antara 10 individu paling trending di Google Malaysia untuk tahun 2020.

Tahniah Syifa kerana murah hati membantu insan yang memerlukan. Semoga ia boleh dijadikan sebagai satu tauladan dan contoh kepada semua orang bagi menyebarkan kebaikan di muka bumi ini.

Sumber: Instagram Syifa Melvin , Instagram Nabila , TikTok

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*