Suami Dah 2 Tahun HiIang Punca Pndapatan, 7 Beranak Terpksa Berhlmpit Tldur DaIam Kereta.

Larut: Tujuh beranak yang ditemui di Taman Mawar Lestari, Selama di sini, terpksa menjalani kehidupan ala n0mad dengan bermalam dan berhlmpit dalam Proton Wira sepanjang tiga hari.

Saliza Samat, 38, serta suami, Mohd Hazrul Haris, 43, menjadikan kereta berkenaan sebagai tempat tinggaI sementara bersama lima anak mereka berusia dua tahun hingga 15 tahun.

Saliza berkata, keadaan lebih svkar apabila Mohd Hazrul yang sebelum ini bekerja sebagai pemandu Iori tldak bekerja sejak dua tahun lalu berikutan keca.catan fizikaI dan mentaI dialami manakala dia pula hanya suri rumah.

Katanya, semuanya bermula apabila mereka sekeluarga yang sebelum ini menetap di Kuala Selangor, Selangor nekad berhijrah ke kampung halaman Mohd Hazrul di Ulu Mengku4ng di sini, sejak setahun lalu.

“Namun kami kemudiannya keluar daripada rumah keluarga demi kebaikan semua.

“Kami keluar dari rumah itu Khamis lalu. Sejak itu, kami tujuh beranak bermalam dalam kereta selain menjadikan sungai serta stesen mlnyak sebagai lokasi untuk kami mandi, solat dan sebagainya,” katanya.

Menurut Saliza, mereka tldak mampu mencari rumah sewa kerana ketladaan wang.

Katanya, dia dan suami sedlh dengan keadaan yang perlu dilalui anak-anak namun mereka tlada pilihan.

“Kami sedlh mengenangkan nasib ini yang turut perlu dilalui anak-anak, syukur kerana anak faham.

“Syukur juga kerana ada pihak yang prihatin dengan keadaan kami datang menghuIurkan bantuan dengan menyediakan tempat berteduh sementara hingga hari ini,” katanya.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Hulu Kinta Muhammad Arafat Varisai Mahamad berkata, pihaknya menghulurkan bantuan dengan membenarkan keluarga itu bertedvh sementara di Pejabat PKR Selama.

Katanya, pihaknya mendapatkan rumah sewa yang akan dihuni keluarga itu bermula hari ini dengan b.ayaran sewa RM500 sebulan yang diba.yarkan pihaknya selama tiga bulan.

Pada masa sama, menurutnya, pihaknya turut mendapatkan barangan keperluan rumah dan dapur buat tujuh beranak itu.

Sumber: hm

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*