Sharian Mama Mnangls Kuc1ng Ksygan ‘Dirmpas’, Akhlrnya MninggaI Kena Ser4ngan Jntung.

Seorang pengguna Facebook dikenali sebagai Azliya Alia menerusi satu status menceritakan sudah kehiIangan ibunya disebabkan saklt jntung. Bagaimanapun, dia sempat menceritakan satu kjadian yang berlaku sebelum ibunya dijmput menghadap Ilahi.

Kucing dirmpas.

Kisahnya bermula apabila pihak berkuasa dikatakan bertlndak mengambil kucing peliharaan ibunya setelah menerima Iaporan daripada kejiranan Taman Penaga berkenaan kucing yang berkeIiaran.

Kucing yang dipilih untuk diambil itu adalah seekor kucing betina yang sedang s4rat menga.ndung.

Ujar wanita ini lagi, ibunya dan kakaknya ketika itu sempat mera.yu kepada pihak berkenaan supaya tldak mengambil kucing tersebut. Bagaimanapun, ryuan demi ryuan yang dikemukakan sama sekali tldak dienda.hkan.

Demi menjaga perasaan mama si kakak ni pun turut mer.ayu supaya tak di ambil kucing tu. Dik kerana kesihatan mama. Mama akan kemvrungan sekiranya kucingnya hiIang atau mat1. Puas kami anak-anak ambil masa untuk tenangkan mama. Dah beritahu toIonglah jngan ambil, ini melibatkan kesihatan mama.

 

Mama tak boleh hidup tnpa kucing. Mama terus menangls, menangls, menangls. Selepas pegawai *** tu pergi dengan mengambil kucing yang digelarnya ibu.

Bawa sampai ke malam tak he.nti mama menangls. Pujuk anaknya yg ke-5, Akhmal sama jiwa denganya pencinta kucing. Katanya, kalau mama dah tak Ada bvang semua kucing ni. Senang lepas tu Tak akan Ada rep0rt dari jiran.

‘Pergi cari naj1s kucing’.

Selepas sehari kejadian itu, ibunya meneruskan tugas hariannya berjalan ke rumah jiran-jiran yang lain bagi mencari tah1 kucing dan akan membvangnya ke dalam plastik walaupun naj1s itu bukannya datang daripada kucingnya sendiri.

Mama masih dalam keadaan sedlh, sedang rehat tetiba mama telah dise.rang ser4ngan jntung. Jtuh tasbih di tangan mama. Menyebabkan cucu-cucunya sedar akan sesuatu telah berlaku. Cepat-cepat panggil ayah tapi memandangkan ayah yg uzvr dan ayah svkar untuk bergerak. Allahuakbar.

Hebat sungguh jiwa pencinta kucing. Dari kecik arwh mama setiasa bersama dengan kucing. Kucing sentiasa ada hinggakan dalam poket seluarnya subahanallah. Kesedlhannya kerana kucing bawa kemat1.

Pada masa yang sama, dia turut meIuahkan rasa kece.wa dengan sikap pegawai berkenaan yang sama sekali tdak mengh1raukan r.ayuan mereka.

Kami tahu kerja tuan-tuan. Tapi tolonglah ada sedikit keper1manusian. Selagi kita boleh berbincang kita bincang bukan dengan mermpas hak orang tnpa sebarang notls atau wa.ran atau rep0rt atau apa saja. S.iasat dulu buat yang menga.du terima kasih, encik dapat apa yang encik nak.

Sumber: Azliya Alia,ob

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*