sempat v1ral selongkar sampah, ibu dan anak ditah4n p0sith d4d4h

Sebelum ini, tul4r di media sosial satu rakaman menunjukkan seorang wanita dan anak-anaknya menyelongkar tong sampah untuk mencari sesuap nasi di Kampung Baru Nelayan, Tumpat, bulan lalu.

Ditahan dirumahnya

Namun begitu, pada laporan Harian Metro hari ini, wanita tersebut dilaporkan telah ditahan pihak polis dan Agensi Anti D4dah Kebangsaan (AADK) di rumahnya selepas positif dad4h jenis pil kuda.

Baru lepas gian dengan adik

Ibu kepada empat cahaya mata berusia 36 tahun itu ditahan menerusi s3rbuan pada 8.30 pagi bersama adik lelakinya berusia 34 tahun.

Ketika ditahan, wanita tersebut berada dalam keadaan khay4l selepas dipercayai baru selesai menggunakan p1l kuda.

Akui tertekan dengan mas4lah hidup

Sewaktu ditanya mengapa mengambil dad4h, wanita itu mengakui tertekan dengan keadaan hidup lebih-lebih lagi selepas ditinggalkan suami yang entah pergi kemana.

“Saya mengaku sudah lama mengambil p1l kuda, tetapi berhenti sejak meng4ndung anak bongsu lebih dua tahun lalu. Namun, kini saya kembali menagih kerana tekanan hidup.”
“Banyak masalah dihadapi termasuk memikirkan suami yang entah ke mana menghilang, kemiskinan hidup dan masyarakat sekitar sentiasa memandang serong terhadap saya sekeluarga,” Katanya.

Pernah berhenti ambil dad4h sebelum ambil semula

Menurutnya, sebelum ini dia sudah berhenti mengambil dad4h ketika hamil anak bongsu, namun kembali menggunakan barang terlar4ng itu ketika usia anak menjagkau setahun lebih.

Wang untuk membeli p1l kuda juga diperoleh daripada hasil menjual besi buruk yang diselongkar dari tempat pembuangan sampah.

Ketua Pegawai AADK Daerah Tumpat, Siti Morni Mustafa berkata, serbuan itu dilakukan sempena Op Cegah di bawah Hari Antidad4h Peringkat Kebangsaan.

Beliau berkata, emapt individu ditahan iaitu tiga lelaki dan seorang wanita berusia antara 20-an hingga 40-an itu ditahan di tiga lokasi berbeza.

“Seramai 10 anggota diketuai saya sendiri ke lokasi dikenal pasti dan keempat-empat individu itu ditahan di rumah masing-masing.
“Ujian saringan dijalankan mendapati semua yang ditahan positif dad4h jenis meth4mp3th4mine dan masih di bawah pengaruh dad4h ketika ditahan pagi tadi,”Jelasnya.

Menurutnya, wanita itu disiasat mengikut Seksyen 8 (3) (a) Akta Penagih Dad4h (Rawatan & Pemulihan) 1983 dan kesemua yang ditahan akan menjalani rawatan pemulihan di pusat pemulihan dad4h.

Sumber: Harian Metro (Siti Rohana Idris)

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*