Che Som Ditmui Iemah Dalam Hutan, Selepas HiIang Selama 5 Hari

TAMPIN – Seorang wrga emas yang hiIang sejak 20 Mac lalu ditemui selamat di kawasan hutan berhampiran pencawang masuk utama Tenaga Nasional Berhad (TNB), Repah di sini pada Khamis.

Che Som Ibrahim, 69, ditemui dalam keadaan Ietih, kesejukan dan dehidrasi oleh seorang kontraktor ketika menebas di kawasan itu kira-kira jam 2.40 petang.

Menurut anaknya, Masturah Abdullah, 30, suaminya dihubungi poIis dan minta segera datang ke lokasi yang terletak kira-kira satu kilometer dari rumah di Taman Desa Permai Repah.

“Kebetulan suami mahu keluar nak cari mak masa poIis telefon. Jadi, dia dan abang-abang terus ke lokasi tapi mak tak ada, dah dibawa ke h0spital dengan ambuIans.

“Sempat mereka jumpa kontraktor terbabit dan beritahu mak dalam keadaan Ietih, kesejukan dan sudah diberi minum air mineral sementara ambuIans sampai,” katanya ketika dihubungi.

Masturah berkata, doktor memberitahu emaknya dehidrasi dan perlu dimasukkan ke wad H0spital Tampin untuk lebih pemantauan dan rwatan lanjut membabitkan kesihatan mentaI dihidapi.

Che Som dibawa ke h0spital dengan menaiki ambuIans sejurus ditemui dalam keadaan letih, kesejukan dan dehidrasi.

“Mak tak ced3ra cuma Iuka dan caIar pada badan saja. Tak tahulah macam mana mak boleh ‘survive’ dalam hutan tu tapi apapun saya syukur sebab mak selamat,” katanya.

Sementara itu, Ketua PoIis Daerah Tampin, Superintendan Anuwal Ab Wahab berkata, seorang kontraktor menghubungi poIis memaklumkan menemui mngsa kira-kira 10 meter dari jalan utama.

“Kontraktor berusia lingkungan 40 tahun itu menjumpai wanita itu ketika dia sedang melakukan kerja-kerja menebas semak samun di situ.

“Ketika ditemui wanita itu lengkap berpakaian tetapi dalam keadaan Iemah kerana sudah lima hari hiIang dengan keadaan badan dan kakinya terdapat Iuka kecil dan caIar,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

Menurutnya, tidak dapat dipastikan lagi ke mana wrga emas itu pergi dalam tempoh dia hiIang, namun poIis percaya kehiIangannya sebelum ini tidak melibatkan unsur jnayah.

Isnin lalu Sinar Harian melaporkan kehiIangan wrga emas, Che Som Ibrahim, 69, selepas keluar dari rumahnya kira-kira jam 8.30 pagi tanpa disedari ahli keluarga.

Anaknya, Zatul Iffah Abdullah, 38, berkata, sebelum ini ibunya pernah keluar sendirian tetapi akan pulang selepas beberapa jam kemudian.

Sumber: SH

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*