‘Selepas Ayah, lbu Pula Mnyusul Prgi..’ Lima Bradik Yatlm Pi4tu SkeIip Mata Aklbat C0VlD 19.

PORT DICKSON – Lima beradik di Bandar Sunggala di sini menjadi anak yatlm pia.tu sekelip mata apabila ibu bapa mereka mninggaI dunia kerana C0vld-19.

Bapa mereka, Rodzi Tahar, 55, mninggaI dunia pada Isnin lalu manakala ibunya Nazita Idris, 45, pada Ahad ketika masing-masing dirwat di Hspital Tampin.

Lima beradik berkenaan, Muhammad Haidir, 23; Muhammad Hairie, 20; Nurhairieka,18; Muhammad Haiqiel, 13 dan Muhammad Khierzamani, 7, turut disahkan posltif C0vld-19 dan kini sedang menjalani kuarntin di rumah.

Turut posltif C0vld-19, iaitu nenek mereka berusia 75 tahun yang kini dirwat di Hspital Tampin namun keadaannya terkawaI.

Muhammad Haidir ketika dihubungi Sinar Harian berkata, arwh ayahnya dimasukkan ke hspital pada 28 April lalu selepas ujlan sari.ngan dilakukan di Hspital Port Dickson mengesahkan yang dia posltif C0vl-19.

“Saya membuat keputusan mengajak ayah melakukan saringan C0vld-19 kerana blmbang apabila dia dem.am dan mengalami ssak nfas. Lagipun ayah ada penykit bu4h plnggang, kenclng manis dan drah tinggi.

Foto: Muhammad Haidir

“Rupa-rupanya ayah posltif C0vld-19 dan dia dihantar ke Hspital Tampin untuk rwatan,” katanya.

Bagaimanapun katanya, semuanya terlalu pantas apabila dktor mengesahkan ayah telah prgi selamanya pada jam 4.30 pagi, 31 Mei lalu.

Uj1an ditnggung Muhammad Haidir dan adik-beradiknya bertambah ber4t apabila ibunya pula disahkan posltif pada hari bapanya mninggaI dunia.

“Selepas enam hari ibu bertrung dengan C0vld-19 ketika dirwat di hspital sama, dia disahkan mninggaI dunia.

“Saya anggap semua ini sudah ketentuan. Saya pun tldak tahu bagaimana ia boleh menjngkiti arwh ayah sebelum menjngkiti kami sekeluarga.

“Walaupun saya dan adik-adik turut posltif, tapi saya bersyukur kerana kami berada dalam keadaan baik-baik saja. Hanya pada awal itu kami hanya ada simpt0m dmam,” katanya.

Ujar Muhammad Haidir sebagai anak sulung, dia kini hanya menunggu waktu gelangnya dipo.tong bagi membolehkannya menyelesaikan urusan yang berkaitan arwh ibu bapanya.

Selepas itu katanya, dia mahu memikirkan masa depannya adik-beradik.

“Sebelum mak dimasukkan ke Unit Rwatan Rapi (lCU), dia sempat berpesan supaya jaga adik-adik. Saya akan pegang amanah ini sebaik mungkin.

“Adik-adik saya OK, begitu juga dengan adik bongsu Muhammad Khierzamani. Cuma dia agak mnja dengan arwh mak dan ayah,” katanya.

Foto: Muhammad Khierzamani

Sementara itu, dia mengucapkan terima kasih kepada pelbagai pihak yang menghulurkan svmbangan untuknya dan adik-beradik.

sumber: sinar

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*