“Sekadar gurauan..”- Lelaki dan rakan2 mohon maaf, review makanan seperti ‘bau pungkoq’

Beberapa hari lalu, tular sebuah video memaparkan seorang lelaki dan rakan-rakannya membuat review makanan terhadap perniagaan pencuci mulut yang diusahakan oleh influencer TikTok di kenali sebagai Kieda.

Dalam video tersebut, mereka dilihat menghina bau dan rasa beberapa jenis makanan yang dibeli di Kieda Crepe, malah salah seorang daripadanya menyamakan makanan tersebut seperti bau ‘bontot’.

@wawannxz Ramai je repeat beratur walaupun 4 jam , tekak orang lain2 #kiedacrepe ♬ Bebaskan Diriku Cover – ♪DEDYY

Agak2 la nak review pun

Video tersebut menerima banyak kritikan ramai di mana rata-rata warganet berpendapat pandangan tersebut seolah-olah menjatuhkan perniagaan dan periuk nasi orang lain.

Tampil buat permohonan maaf

Selepas menerima banyak kritikan dan cemuhan daripada ramai netizen, lelaki yang dikenali Faiz Roslan tampil membuat permohonan maaf secara terbuka apabila dikatakan telah menjatuhkan perniagaan seseorang.

Menerusi video dimuat naik di laman TikTok miliknya, @abg_f4iz membuat permohonan maaf secara terbuka selain sudah menghantar mesej kepada Kieda atas keterlanjuran tindakan dia dan rakan-rakan.

“Saya dah hantar WhatsApp pada Kieda. Saya cuba telefon, tetapi gagal juga. Secara peribadinya, saya dan kawan-kawan minta maaf mengenai review makanan yang dikatakan melampau dan tersalah review, baru-baru ini. Saya nak minta maaf sangat, sangat.

“Untuk vendor di Kieda Crepe juga kami minta maaf pasal review makanan tersebut. Satu lagi, saya nak minta maaf pasal kawan saya ada cakap bau makanan itu tidak elok,”ujarnya.

@abg_f4izKami minta maaf bnyak2 🙏🏻

♬ original sound – eFF aRR by FAIZ ROSLAN

Tiada niat langsung, itu hanya gurauan sahaja…

Selain itu rakan wanitanya juga tampil menerangkan kejadian sebenar di mana mereka tiada niat langsung bertindak sedemikian, sebaliknya ia hanya gurauan sahaja.

“Itu hanya gurauan sahaja, gurauan dengan kawan-kawan. Lagi sekali saya minta maaf,”ujarnya.

Faiz pula berkata, dia dan rakan-rakan langsung tiada niat untuk menjatuhkan perniagaan pengusaha makanan memandangkan mereka dari bidang berlainan.

Pun begitu, dia akan mengenakan tindakan undang-undang kepada mereka yang telah memberi ugutan kepada dia, ahli keluarga rakan-rakan setelah video review tersebut tular.

Sumber: TikTok @twinschekeika, @abg_f4iz

 

 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*