SeIepas 5 tahun, pemuda puIangkan kereta sewa RM1 sebuIan diguna untuk ke kelas… Uncle Kentang terkejvt dah bergeIar engineer!

NAMA Uncle Kentang sememangnya tidak as1ng lagi dalam masyarakat dan juga komuniti Faceb0ok.

Lelaki berbangsa C1na ini mengagumkan ramai dengan sifatnya yang suka memb4ntu dan memberi sumbangan kepada mereka yang memerlukan, tanpa mengira bangsa mahupun keturunan.

Lihat sahaja profil Faceb0oknya, penuh dengan ‘update’ mengenai aktiviti kebajikan yang disertainya dan hebahan bagi mengumpul sumbangan untuk disalurkan kepada mereka yang memerlukan.

Tiada apa yang diharapkan Uncle Kentang daripada kerja-kerja kebajikan yang dilakukannya kerana ia dibuat atas dasar tanggungjawab untuk memb4ntu sesama manusia.

Namun tiada apa yang lebih menggembirakan lelaki ini apabila pertol0ngan yang pernah dihulur suatu ketika lalu, kini dibalas dengan berita yang tidak disangka-sangka, sebagaimana kisah yang dik0ngsi di laman Faceb00k.

Anak muda yang pernah menyewa kereta RM1 sebulan, kini sudah bergel4r seorang jurutera.

“Seorang pelajar Universiti Pahang Malaysia. Pada tahun 2017, beliau datang jumpa kami dan moh0n sewa kereta RM1 sebulan kerana kampus beliau jauh dari tempat tinggal, nak bel1 kereta tak mampu, nak sewa tak mampu.

“Maka beliau datang ke Puchong jumpa kami untuk minta b4ntuan sewa kereta RM1 sebulan. Kebetulan ada insan yang derma kereta RM1 kepada kami iaitu Pr0ton Saga dan kami pun sampaikan kepada beliau,” demikian coretannya.

Menurut Uncle Kentang, anak muda itu menggunakan kereta tersebut selama lima tahun dengan membay4r sewa hanya RM60.

Uncle Kentang memperkenalkan ‘inisiatif RM1’ antaranya Rumah RM1 dan Ambul4ns RM1.

Lima tahun menggunakan kereta berkenaan, anak muda itu akhirnya memulangkan semula kenderaan tersebut kerana bakal pulang ke kampung halamannya di Lahad Datu, Sabah ek0ran mendapat tawaran pekerjaan.

“Sepanjang lima tahun beliau gunakan kereta, beliau tahu jaga kereta dengan el0k, tak menyus4hkan kami. Dan pada 7 April 2022, beliau pulangkan kereta kepada kami.

“Ini dia anak muda Sabah, seorang yang bijak mengurus hidup. Beliau lulus dengan degree Mechatronics Engineering. Se0rang engineer sekarang.

Saya tersenyum kerana dapat bantu se0rang anak muda Sabah mencapai impian beliau.

UNCLE KENTANG

“Beliau dapat 0ffer kerja di Lahad Datu dan beliau akan balik ke Sabah untuk dirikan rumah tangga. Sem0ga bahagia. Kawan saya pun nak ambil dia kerja.

“Tak rug1 ambil dia kerja kerana beliau sungguh se0rang anak Sabah yang terunggul. Beliau pesan kalau kereta itu ada apa-apa r0sak, nanti maklum dekat dia,” tulis Uncle Kentang.

Menurut aktiv1s masyarakat ini lagi, dia turut tumpang berbangga dengan kejayaan anak muda berkenaan yang sama sekali berbeza ketika mula meminta pertol0ngan lima tahun yang lalu.

Uncle Kentang juga banyak terlibat menyalurkan b4ntuan untuk urusan pengebum1an jen4zah orang lslam.

“Saya tersenyum kerana dapat bantu se0rang anak muda Sabah mencapai impian beliau. Kereta setelah digunakan lima tahun masih elok.

“Kagum dengan anak Sabah ini. Tak rug1 kami sewakan RM1 sebulan kepada beliau. Akhirnya kita berjaya menghasilkan se0rang engineer untuk Sabah dan Malaysia.

“Terima kasih kepada penderma kereta RM1. Bersama-sama kita jadikan Malaysia hebat,” tulisnya lagi.

Sehingga kini berk0ngsian tersebut meraih 336 shares di Facebo0k.

Sumber : mSTar

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*