Se$ak Nfas Ktika Bersarapan, Bkas Angg0ta Kmpulan Rabbani, Azizan KhaIid MninggaI.

Petaling Jaya: Be.kas anggota kumpulan nasyid Rabbani, Azizan Khalid, 46, mninggaI dunia di Pvsat Pervbatan Universiti Malaysia (PPUM), di sini, jam 10 pagi semalam.

Ketua kumpulan Rabbani, Azadan Abdul Aziz, 48, berkata, Allahyrham sepatutnya menerima keputusan hasil uj1an saringan C0vld-19 hari ini, tetapi pagi semalam dia mengalami se.sak nfas dan dike.jarkan ke hspital.

“Semalam isteri arwh memaklumkan Azizan tiba-tiba mengalami se.sak nfas selepas sarapan kira-kira jam 8.30 pagi dan dike.jarkan ke hspital dengan ambuIans. Namun, dalam jam 10 pagi, dia disahkan mninggaI dunia.

“Sebenarnya dia mengalami de.mam hampir seminggu dan tldak k.ebah-k.ebah. Jadi, kelmarin dia pergi melakukan uj1an caIitan C0vld-19 dan diberikan geIang merah jambu untuk menjalani kuarntin di rumah.

“Sekarang dktor belum lepaskan jnazah sebab nak buat be.dah s.iasat untuk tahu punca kematlan sama ada disebabkan se.rangan jntung atau vlrus C0vld-19, ” katanya.

Menurut Azadan, sekiranya Allahyrham bebas jngkitan C0vld-19, pihak keluarga boleh bersama menguruskan jnazahnya.

“Pihak hspital maklumkan kalau Allahyrham mninggaI dunia disebabkan C0vld-19, mereka akan uruskan majlis pengebvmian. Namun, jika mninggaI dunia aklbat se.rangan jntung, wakil ahli keluarga dibenarkan untuk sama-sama uruskan jnazah,” katanya.

Azadan berkata, sepanjang 30 tahun mengenali arwh, dia memang tldak menghldap sebarang penyaklt ser1us dan seorang yang sentiasa ceria.

Difahamkan, jnazah Azizan akan dikebvmikan di kampung halamannya di Behrang, Perak.

Allahyrham mninggalkan seorang isteri dan seorang anak perempuan.

Azizan menyertai Rabbani yang popular dengan lagu lntifada dan Perg1 Tak Kembali pada 1997 sebelum mninggalkan kumpulan nasyid itu pada 2001.

Sumber: hm

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*