Rakan ajal kerana Covid-19, jiran2 lambai van jenazah beri penghormatan terakhir

Pemergian orang sekeliling disebabkan Covid-19 sememangnya amat menyedihkan. Mana tidaknya, jenazah mereka sama sekali tidak dapat ditatap oleh insan tersayang ataupun jiran tetangga memandangkan tidak dibenarkan untuk dibawa pulang kerumah.

Jadi, pelbagai cara insan terdekat mencuba untuk memberi penghormatan kepada jenazah sebelum dikebumikan walaupun tidak dapat menatapnya buat kali terakhir.

Beri penghormatan terakhir

Menerusi perkongsian daripada pengguna TikTok dikenali sebagai syasyaaaaa8387, dia memuat naik video van jenazah membawa jenazah sahabatnya yang meninggal kerana Covid-19 menuju ke perkuburan.

Dalam posting tersebut, dapat dilihat jiran tetangga dan ahli keluarga hanya mampu melambai van tersebut sambil disaksikan petugas yang akan mengebumikan jenazah.

@syasyaaaaa8387Sahabat sepermainan dari kecil…jiran tetangga yg byk membantu…dh tiada…Semoga tenang disana😭#fypã‚· #fyp #covid19virus♬ Allah Allah Aghisna – Nazwa Maulidia

Beberapa orang melambai di pinggir jalan

Dapat didengar dengan jelas esak tangis pengguna TikTok itu apabila sahabat sejak kecilnya meninggal dunia kerana Covid-19. Beberapa orang di pinggir jalan dan jiran tentangga berdiri di depan rumah masing-masing dilihat mengangkat tangan bagi memberi penghormatan terakhir.

@syasyaaaaa8387#fyp #covid19virus #fypã‚· Rehat la disana dgn tenang😭mohon hadiahkan Alfatihah♬ Salam Terakhir – Dato’ Sudirman

Menerusi kapsyen yang disertakan, syasyaaaaa8387 meminta agar orang ramai dapat menyedekahkan surah al-Fatihah buat sahabatnya yang telah pergi disebabkan pandemik yang berlaku dan berdoa agar allahyarham tenang menghadap Illahi.

Rezeki dapat beri lambaian terakhir

Sehubungan dengan perkongsian tersebut, rata-rata warganet telah meninggalkan komen dengan mengakui sebak menonton video yang dimuat naik. Mereka juga akui betapa peritnya tidak dapat melihat jenazah sahabat baik sendiri buat kali terakhir.

Sumber: TikTok syasyaaaaa8387

 

 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*