Pilu, Mentua baca al-Quran di sisi jen4zah menantu m4ut kemaIangan

MELAKA – “Walaupun saya tahu dia telah mninggal dunia, muIut saya tetap mahu mengajarkan dua kaIimah syahadah selepas duduk bersila di sisinya, selain bacaan ayat suci al-Quran,” luah Roslan Ramlan, 54.

Roslan yang juga bapa mentua m4ngsa kemaIangan m4ut, Muhammad Zulhilmi Razali, 26, sebelum itu keluar rumah bersama-sama dengan menaiki motor berasingan untuk pergi ke tempat kerja ma$ing-ma$ing.

“Saya berada di belakang dia dan mer4ncang berh3nti singgah di kedai berdekat4n untuk bersarapan, namun mungkin Allah telah gerakkan h4ti untuk membat4lkan ni4t itu dan meneruskan perjaIanan.

“Kira-kira lima minit selepas itu saya ternampak kemaIangan dan berh3nti untuk melihat keadaan m4ngsa dan sangat terk3jut apabila melihat m4ngsa yang terlibat adalah men4ntu saya sendiri,” katanya ketika dit3mui di sebuah tan4h perkub0ran Islam di Buklt Duyong, di sini sebentar tadi.

Muhammad Zulhilmi dilap0rkan mninggal dunia selepas motosikal jenis Yamaha LC135 yang dinaiki mer3mpuh bahagian hadapan sebuah Perodua Myvi dip4ndu wanita berusia 38 tahun di Jalan Buklt Katil, pagi tadi.

M4ngsa yang baru mendirikan rumah t4ngga pada Mac tahun lalu turut meninggalk4n se0rang balu dan bayi perempuan berusia 10 bulan.

Terdahulu, suasan $ebak Roslan terduduk bersila membaca ayat suci al-Quran di sisi jen4zah di tmpat kej4dian sempat dirak4mkan oleh orang ramai dan tuIar di Faceb00k.

Sementara itu, ujar Roslan lagi, Muhammad Zulhilmi adalah seorang menantu dan juga suami kepada anaknya yang berakhlak tinggi dan amat menyayangi isteri serta keluarganya.

“Arwah sekeluarga tinggal bersama-sama saya dan isteri, jadi kami memang memuji sikapnya yang tidak pernah meninggi suara kepada isteri, membantu anak perempuan saya ke dapur memasak, mencuci pinggan, melipat baju dan sebagainya.

“Saya sudah menganggap Zulhilmi ini seperti darah daging saya sendiri dan pemergiannya ini adalah satu kehilangan yang pastinya dirindui selalu,” katanya sebak.

Sementara itu, isteri mangsa, Nor Hazliza Roslan, 24, yang masih dalam keadaan terkejut atas pemergian suaminya mengetahui kemalangan itu ketika sedang menyusukan anak mereka selepas mendapat panggilan telefon daripada bapanya. – UTUSAN

Kredit: w0wberita

 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*