“Pihak yang kejar harta bukan isteri Abam, tetapi plaintif..” – Hakim

Berikutan kes saman fitnah membabitkan keluarga pelawak Ali Puteh dan kakak iparnya Siti Norhidayah Mohd Ali pagi tadi, pihak media turut melaporkan mengenai prosiding Hakim Zulqarnain Hassan.

Menerusi laporan Sinar Harian, Zulqarnain berkata, pihak mahkamah berpuas hati bahawa pihak yang mengejar harta ialah plaintif-plaintif dan bukannya defendan.

Pihak yang mengejar harta bukannya isteri arwah Abam Bocey (defendan) sebaliknya plaintif-plaintif,” katanya berdasarkan keterangan saksi dan hujahan peguam.

Plaintif tersebut adalah terdiri daripada ibu pelawak tersebut Allahyarham Sabariah Arshad, bapa Syed Mohd Ridzuan Syed Hassan, kakaknya Sharifah Nor Wahidah dan Ali sendiri atau nama penuhnya Syed Ali Mubarak.

Zulqarnain berkata, perkara tersebut jelas apabila ahli keluarga plaintif mengajak Siti Norhidayah berbincang soal harta pada hari kedua arwah Abam meninggal dunia akibat demam pada 10 Februari 2020.

Malah telefon arwah diambil oleh Ali Puteh manakala beg duit arwah diambil (arwah) ibunya.

“Perbuatan itu seolah-olah tidak memahami kesedihan isteri arwah yang juga dalam dilema sedang memikirkan…

“…bagaimana untuk mengharungi masa depan dan membesarkan anak yang masih kecil,” ujarnya.

Tambah beliau, pihak mahkamah berpuas hati mengenai situasi pada ketika itu yang pasti menyedihkan bagi isteri Allahyarham kerana masih dalam keadaan tertekan.

Sumber: Sinar Harian (Noor Azlida Alimin)

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*