Phon D0a Orang Rmai, Anak Britahu Pnyanyi Lgenda MDaudKilau Krtikal. Ini KeadaanTrkini Bliau

Phon D0a Orang Rmai, Anak Britahu Pnyanyi Lgenda MDaudKilau Krtikal. Ini KeadaanTrkini Bliau

Kuala Lumpur – Raja Gelek Malaysia, Datuk M Daud Kilau, 84, dimasukkan ke H.ospital Teluk Intan HTI di sini, selepas mengadu se.sak nafas tengah malam tadi.

Ahmad Zaini, 51, berkata, bapanya dibawa ke HTI pada 12 tengah malam tadi sebelum doktor mengesahkannya dalam keadaan k.ritikal dan mempunyai m.asalah paru-paru berair.

Sekadar info, Datuk Muhammad Daud Bin Kilau atau lebih dikenali sebagai Datuk M Daud Kilau merupakan seorang penyanyi Malaysia, Singapura. Dilahirkan pada 10 Julai 1938 di Sungai U.lar, Bagan Datoh, Perak beliau merupakan anak bongsu daripada 10 beradik.

Beliau mulai mencebur bidang seni selepas menjuarai Bintang Radio di Singapura pada 1968 menerusi lagu Musalmah Manis dan Joget Hitam Manis. Bermula dari titik itu, beliau terus mendapat peluang menjadi artis rakaman hingga menghasilkan banyak EP dan LP yang memuatkan lagu bergenre langgam, asli dan dangdut.

Kemudian pada 1985, beliau menjuarai pula pertandingan Pesta Dendang Rakyat kategori Nyanyian Asli.

Perlu Bantuan Pernafasan

Menurutnya, bapanya kini dalam pemantauan doktor dan memerlukan bantuan pernafasan.

“Doktor mengesahkan pada keluarga bahawa Dato Md Daud Kilau k.ritikal paru paru berair pada 2 pagi. Kami sekeluarga membenarkan doktor untuk membuat CPR Bantuan Pernafasan Ke.cemasan dan memasukkan tiub bagi membantu pernafasannya apabila ja.ntungnya terhenti.

“Ayah masih memerlukan bantuan pernafasan dan dalam keadaan separuh sedar tapi masih kr.itikal,” katanya ketika dihubungi, sebentar tadi.

Penyanyi lagu malar segar, Sirih Pinang dan Cek Mek Molek itu sebelum ini pernah dimasukkan ke HTI selepas mengadu sesak nafas dan menjalani p.rosedur pemb.edahan angi.oplasty di InstitutJantung Negara IJN Kuala Lumpur, dua tahun lalu.

Kredit : HM/FB

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*