Pesawat Boing 737 Sriwijaya Air terhempas di Indonesia

Pesawat Sriwijaya Air terputus hubungan dan terhemp4s di sekitar Pulau Laki. Pesawat dalam penerbangan dari Jakarta ke Pontianak, Indonesia membawa 56 penumpang. 46 daripadanya adalah orang dewasa, 7 kanak-kanak dan 3 bayi . Sama2 kita doakan.

Sebuah pesawat Sriwijaya Air Indonesia dikhuatiri terhempas ke laut selepas pesawat Boeing 737 itu terputus hubungan dengan kawalan lalu lintas udara di ibu kota Jakarta, dengan data pengesanan penerbangan menunjukkan jet itu menjunam ke laut hanya empat minit selepas berlepas.

Tidak jelas berapa ramai penumpang dan anak kapal yang menaiki Boeing 737-500, yang memiliki kapasiti sekitar 130 orang, ketika meninggalkan lapangan terbang antarabangsa Soekarno-Hatta Jakarta petang tadi.

Waktu penerbangan yang biasa adalah sekitar 90 minit di Laut Jawa antara pulau Jawa dan Kalimantan, wilayah pulau Borneo di Indonesia.

Data dari FlightRadar24 menunjukkan pesawat mencapai ketinggian hampir 11,000 kaki (3,350 meter) sebelum jatuh ke 250 kaki.

Ia kemudian terputus hubungan dengan kawalan lalu lintas udara.

“Penerbangan Sriwijaya Air # SJ182 kehilangan ketinggian lebih dari 10.000 kaki dalam masa kurang dari seminit, kira-kira 4 minit selepas berlepas dari Jakarta,” kata agensi pengesan itu di akaun Twitter rasminya.

Penyiar, Kompas TV memetik nelayan tempatan menyatakan mereka telah menemui serpihan berhampiran pulau-pulau di luar pantai Jakarta, tetapi tidak dapat segera disahkan sebagai milik jet yang hilang.

Kementerian pengangkutan Indonesia menyatakan, pihaknya sedang menyiasat kejadian itu.

“Sebuah pesawat (Udara) Sriwijaya dari Jakarta ke Pontianak (di pulau Borneo) dengan tanda panggilan SJY182 telah kehilangan kontak,” kata jurucakap kementerian, Adita Irawati.

“Ia kali terakhir menghubungi pada 2:40 pm (0740 GMT).”

Syarikat penerbangan tambang rendah itu, yang mempunyai sekitar 19 jet Boeing yang terbang ke destinasi di Indonesia dan Asia Tenggara, menyatakan hanya pihaknya yang menyiasat kehilangan hubungan.

Badan mencari dan menyelamat Indonesia dan Suruhanjaya Keselamatan Pengangkutan Nasional juga sedang melakukan penyelidikan, kata Irawati.

Pada Oktober 2018, 189 orang maut ketika pesawat Lion Air Boeing 737 MAX terhempas di Laut Jawa, kira-kira 12 minit selepas berlepas dari Jakarta dengan penerbangan rutin mengambil masa sejam.

Kemalangan itu – dan penerbangan maut seterusnya di Ethiopia – menyaksikan Boeing didenda AS$2.5 bilion (RM10.08 bilion) atas dakwaan ia menipu pengawal selia yang mengawasi model 737 MAX, yang dilarang terbang di seluruh dunia berikutan dua kemalangan maut itu. – AFP

Sumber: Berita Harian

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*