Pernah Diangkat Sebagai Pelakon Terbaik, Namun Perginya Sebagai Pendakwah… “M3ningg4l Dvnia Ketika Berdakwah… Itu Idaman Saya”

Pernah Diangkat Sebagai Pelakon Terbaik, Namun Perginya Sebagai Pendakwah… “M3ningg4l Dvnia Ketika Berdakwah… Itu Idaman Saya”

“M4ti ketika berdakwah sesuatu yang ajaib kerana ia m4ti di jalan Allah. Impian saya mahu m4ti ketika berdakwah… Itu idaman saya.” Kata-kata itu pernah diluahkan bintang filem era 1980-an, Azmil Mustapha dalam suatu wawancara bersama Harian Metro (HM), suatu ketika dulu.

Pada tarikh 14 Februari, kira-kira jam 12.40 tengah hari, Allahy4rham pvlang ke negeri ab4di pada usia 65 tahun. Perg1nya ke pangkuan Ilahi dengan geIaran ustaz dan pend4kwah bebas, bukan sebagai akt0r pujaan ramai.

Azmil atau nama sebenarnya, Mohd Azmil Mustapha Kamil dilahirkan pada pada 1 Januari 1953 di Port Dickson, Negeri Sembilan.

Mula diperkenalkan menerusi filem Mekanik pada 1983 yang turut dibintangi bintang legenda bola sepak, Allahyarham Datuk Mokhtar Dahari, bakat besar Azmil mula membuka mata penggiat seni.

Siapa dapat melupakan kenakalan watak Ali menerusi filem yang mencetuskan fenomena, Ali Set4n pada 1985 dan Ali Set4n 2 (1986), berganding dengan Fauziah Datuk Ahmad Daud.

Seterusnya, Azmil membintangi fi lem Suara Kekasih pada 1986, KepaIa Angin (1987), Driving School (1990), XX Ray 2 (1995), Iman Alone (1998), Hanya Kawan (1997) dan terakhir, Puteri Gunung Ledang pada 2004.

Azmil juga pernah berlak0n dalam filem luar negara iaitu Fifty Fifty terbitan produksi Amerika Syarikat (AS) dan tiga fi lem usaha sama Malaysia-Indonesia iaitu Madu Dan Racun, Gadis Hitam Putih dan Dewi Cinta.

Diangkat sebagai Aktor Terbaik pada Festival Filem Malaysia (FFM) keenam pada 1986 menerusi filem Ali Setan, Azmil adalah bekas graduan Universiti Indiana, Bloomington, AS.

Lima tahun berkelana di luar negara, Azmil membawa pvlang segulvng ijaz4h sarjana muda dalam jurusan filem, radio dan televisyen (TV) pada 1979.

Bagaimanapun, sekembali dari AS, nasib tidak menyebelahinya apabila negara dilanda kegawatan ek0nomi.

Berikutan itu, Azmil bekerja dengan syarikat Showmaster milik penganjur persembahan, Ali Bakar. Selama dua tahun menimba pengalaman, Azmil mengambil keputvsan aktif sebagai pelakon sepenuh masa.

Namun, pada awal 1990-an, Azmil mengambil keputvsan tidak lagi hidvp gla m0r sebagai bintang filem. Allahy4rham mahu mengutamakan kehidvpan keluarga selain mula mendekatkan diri dengan perjuangan agama.

Azmil pernah mengembara ke beberapa negara termasuk Syria bagi menda lami ilmu agama.

Walaupun bersara ketika namanya masih berada di kemuncak, Azmil kali terakhir dilihat beraksi di layar perak menerusi filem Puteri Gunung Ledang pada 2004, selepas dipujuk sahabat lamanya, Puan Sri Tiara Jacquelina.

Allahyarham berdepan dengan dua kegagalan rumah tangga namun masih menjalin hubvngan baik dengan bekas-bekas isterinya.

Melalui perkahwinan pertama, Azmil dikurniakan seorang caahaya mata, Nur Shamira. Manakala bersama isteri kedua, beliau dikurniakan empat anak iaitu Nur Azalea Arifah, Nur Amalia Batrisha, Muhammad Bazli Zhafri dan Nur Alia Iman.

Anda dah baca? Jangan lupa komen, LIke dan share ya. Terima kasih

Sumber:WBviatrending101news

 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*