Penternak Iembu Terkedv Kena Kmpaun RM1.5K, Ini Pnjelasan PoIis.

” Saya juga mempunyai lapan orang anak yang perlu ditanggung. Saya t.iada wang untuk jelaskan k0mpaun itu”

Itu Iuahan seorang penternak Iembu terkjut selepas dikmpaun RM1,500 atas ksIahan t1dak memakai pelitup muka ketika sedang memberi makanan kepada Iembu di hadapan rumahnya , di sini, pagi tadi.

Dalam kjdian kira-kira jam 11.20 pagi di Kampung Pasir Tok Kambing, Kota Bharu itu, Nik Azman Nik Lah, 56, berada pada jarak kira-kira 10 meter dari rumahnya.

Menurut anaknya, Nik Muhammad Faris, 22, ketika itu bapanya sedang memberi minuman dan makanan kepada ha1wan ternakan berkenaan di hadapan rumah mereka.

Beliau juga mengakui bapanya itu tldak memakai pelitup muka ketika kjdian kerana berada dalam jarak 10 meter dari rumah.

” Ketika sedang beri Iembu makan, seorang lelaki tidak dikenali datang mendekati bapa untuk bertanyakan sesuatu dan bapa pun menjawab pertanyaannya.

” Pada masa sama, anggota poIis yang berada dalam kereta berhampiran lokasi sempat mengambil gambar bapa bersama lelaki tidak dikenali itu.

” Selepas bapa pergi mengalihkan Iembunya, anggota poIis berkenaan datang dan menyerahkan surat k0mpaun kepada bapa atas kesaIahan tidak memakai pelitup muka.p

” Bapa saya terkjut melihat jumlah itu kerana bagi kami ia terlalu banyak.

” Apatah lagi bapa hanya bergntung hidup dengan bekerja di kilang perabot, selain menternak Iembu,” katanya yang berharap kmpaun itu dapat diberi pengurangan.

Penjelasan poIis

Sementara itu, Ketua PoIis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Abdul Rahim Daud, mengesahkan ke$ itu dan berkata kmpaun yang dikeluarkan kerana penternak terbabit bersama seorang lagi lelaki meInggar prosedur 0perasi standard (S0P) Perintah KawaIwn Pergerakan (PKP) kerana tidak memakai pelitup muka.

” Penternak itu bercakap di tepi jalan tnpa pnjarakan sosi4l, namun seorang lagi lelaki meIarikan diri sebaik melihat anggota poIis.

” lsu yang tular mengatakan lelaki ini disa.man ketika hanya bersendirian adalah tldak benar.

” Ini kerana pihak poIis dapat melihatnya dengan jelas sedang berbual dengan individu lain tnpa penjarakan sosi4l,” katanya.

Sementara itu penternak lembu terbabit, Nik Azman Nik Lah, 58, berkata, dia menerima kmpaun itu pada pukul 11 pagi ketika berada di tepi jalan sambil melihat dua ek0r lembunya sedang makan rumput.

Katanya, ketika itu, dia didatangi oleh seorang penduduk yang menunggang motosikal sambil membawa rumput sebelum menyatakan hasratnya untuk membeli lembu.

” Sebaik sahaja menyedari kereta peronda poIis, lelaki itu terus memec.ut laju motosikalnya dan meninggaIkan saya seorang diri.

” Ketika itu, saya tldak memakai pelitup muka kerana hanya mahu men4mbat lembu berhampiran rumah.

” Saya terkjut apabila saIah seorang anggota poIis meminta kad pengenalan untuk mengeluarkan kmpaun.

” Saya telah memohon maaf beberapa kali kepada anggota itu, namun tldak diterima,” katanya ketika dihubungi K0smo! hari ini.

Nik Azman berkata, anggota poIis terbabit kemudian menyerahkan kmpaun berjumlah RM1,5OO dan perlu menjelaskannya sebelum 9 Jun depan.

Katanya, dia amat terkiIan apabila poIis tidak menerima penjelasannya yang keluar berhampiran rumah hanya untuk mena.mbat lembu.

” Saya tidak mampu untuk membayar jumlah kmpaun itu kerana tiada pekerjaan tetap. Saya hanya menternak dua ek0r lembu itu untuk dijual pada Hari Raya Aidiladha nanti.

Sumber:bharian dan k0smo

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*