Penghldap Knser, AbduI HaIim JuaI Arnab Untuk B4yar PTPTN MninggaI Dunla.

Kota Bharu: Penghldap knser pangkaI hldung tahap empat, Abdul Halim Mat Hassan, 27, mninggal dunia di sisi keluarga pada 1.40 tengah hari tadi di rumahnya di Kampung Kok Kiak, Machang.

Menurut adiknya, Nur Aishah Mat Hassan, 21, empat hari lalu, arwh abangnya itu dimasukkan ke Hspital Machang selepas menga.du ssak nfas serta saklt bdan sebelum dibenarkan keluar dari hspital semalam.

Katanya, kesihatan arwh abangnya itu mula mer0sot sejak tiga tahun lalu selain dia juga kerap keluar masuk hspital.

“Walau bagaimanapun, pada awal tahun ini, seI knsernya semakin akt1f sehingga mere.bak ke bahagian 0rgan dalaman.

“Kami sekeluarga reda dengan pemrgian arwh kerana selama empat tahun arwh berta.han dan meIawan penykit knser pngkal hldung yang dider1tai,” katanya ketika dihubungi, di sini, hari ini.

Nur Aishah berkata, dia tldak sanggup melihat pender1taan arwh abangnya selain berat bdannya juga semakin ssut sehingga menampakkan tuIang.

“Saya menganggap arwh abang adalah insan yang terpilih kerana mninggal dunia pada bulan Ramadan,” katanya.

Katanya, jnazah abangnya itu akan dikebvmikan di Tanah Perkburan Islam Kampung Kok Kiak.

Harian Metro sebelum ini melaporkan, Abdul Halim yang juga graduan Ijazah Sarjana Muda Pengajian Warisan, Universiti Malaysia Kelantan (UMK) yang menghldap knser pngkal hldung tahap empat, memelihara dan menjual arnab sejak dua tahun lalu demi keIangsungan hidup selain membayar hvtang PTPTN.

Abdul Halim disahkan menghldap knser pngkal hldung pada Disember 2017 dan selepas kesihatannya semakin mer0sot, dia terpksa memelihara dan menjual arnab disebabkan penyaklt dihdapi menyukarkannya bekerja di luar rumah dan pergerakan terba.tas.

Susulan daripada itu, Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) memaklumkan untuk memberi pengecualian byaran balik kepada Abdul Halim yang berjumlah RM26,000.

Pengurus Besar PTPTN Negeri Kelantan, Mohd Azrul Akmal Mamat hadir ke rumah Abdul Halim untuk menyerahkan surat pengecualian pembayaran balik PTPTN sambil disaksikan kedua ibu bapanya, Mariah Ismail, 61, dan Mat Hasan Hamad, 63.

Dalam masa sama, Abdul Halim juga pernah diraikan oleh UMK yang mengadakan konvokesyen mini dengan penuh adat istiadat dirumahnya pada Disember 2019.

Sumber: hm

 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*