Pengalaman Seorang T4w4nan, Apabila Bercerita Tentang Al-Qassam

Ini adalah sebuah kisah tentang t3ntera Al-Qassam seperti mana yang diceritakan oleh Gilad Shalit, seorang t3ntera Zi0nis yang pernah menjadi taw4nan kepada tent3ra Al-Qassam selama lebih 5 tahun. Gilad mula dit4wan oleh t4nt3ra Al-Qassam pada 25 Jun 2006 dan kemudiannya dibebaskan pada 18 Oktober 2011 dalam sebuah perjanjian pertukaran t4wanan p3nj4ra antara Hamas dan ker4jaan Zi0nis, di mana seramai 1027 orang Palestin yang berada di dalam t4hanan Zi0nis dibebaskan sebagai tukar ganti kepada seorang t4nt3ra Zi0nis, Gilad Shalit.

Gilad Shalit berkata, “Aku dapat menghidu udara dan aku dapat melihat matahari, dan aku tahu aku sedang berada di atas muka bumi, aku tak tahu nama seorang pun dari mereka kerana mereka memanggil sesama mereka dengan ‘Hamas satu, Hamas dua..’, Aku membaca surat khabar dan mendengar radio, dan makanan yang disediakan untuk aku sungguh lazat”.

Dia menambah lagi, “Aku akan merasa kehilangan (rindu) kepada beberapa orang warden penjara (anggota Hamas), aku belajar banyak tentang Islam semasa dalam tempoh aku ditawan dan aku telah membaca banyak buku, aku tidak mendengar sebarang perbualan rahsia antara mereka, mereka semua memakai topeng dan berinteraksi sesama mereka dengan bahasa isyarat”.

Dia menyambung lagi, “Ada seorang doktor datang kepada aku, dan memeriksa kesihatanku secara berkala, dia memakai uniform tent3ra Ham4s, dan aku berjanji kepada mereka bahawa aku tak akan membawa senj4ta lagi bagi men3ntang orang-orang Pal3stin”.

Gilad menyempurnakan kisahnya, “Selepas 2 hari aku ditawan, mereka memberitahu aku bahawa mereka tidak akan membu nuh mana-mana tahanan walau apa pun yang terjadi, mereka menjaga uniform t3ntera aku tetapi aku menolak untuk memakainya pada masa tersebut, aku tidak pernah dis3ksa dan aku tidak pernah dipu kul walau sekali pun. Tetapi aku menangis dengan banyak sekali ketika permulaan kata-kata mereka semasa dalam tempoh soal si4sat”.

Gambar yang dipaparkan adalah keadaan Gilad Shalit semasa masih dalam tawanan tentera Al-Qassam yang didedahkan oleh pihak Hamas pada 2 Oktober 2009.

Diterjemah dan diolah oleh Aman Pal3stin.

Sumber : majalah harian

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*