Pemuda Ini Lumpvh Sejak Umur 9 Tahun, Namun Masih Mmpu Mngajar Al-Quran. Semoga Cepat Sembuh Dik

Port Dickson: Walaupun mend3r1ta s4k1t sejak berusia sembilan tahun, se0rang pemuda lvm puh masih berupaya menjadi guru al-Quran kepada kanak-kanak.

Separuh badan Muhamad Hidayat Ishak, 21, dis4hkan lvmpuh selepas mengh1d4p peny4k1t ‘duch3nne muscvlar dystr0phy’ iaitu lem4h 0tot dan saraf.

Dia yang menetap di Taman Setia, Pasir Panjang di sini, t1dak mampu berdiri kesan dari peny4kit dialami.

Bagaimanapun, keadaan fizikal dan kec4catan dialaminya bukan haIangan untuk dia berbakti kepada anak bangsa.

Kelebihan yang dikurniakan Allah SWT kepada Muhamad Hidayat amatlah dikagumi apabila dia mempunyai seramai 35 murid berusia antara enam hingga 17 tahun yang mengaji al-Quran dengannya setiap petang.

Menurutnya, dia mula mengajar mengaji seawal jam tiga petang secara berperingkat t4npa mengenakan bayaran khusus.

“Itulah kebahagiaan bagi saya dengan mengajar al-Quran. Kalau mereka t1dak bayar pun saya tak kisah kerana tujuan saya mahu mend1dik mereka pandai mengaji al-Quran.

“Sebagai hambaNya, saya bersyukur masih boleh berb4kti kepada masyarakat walaupun dalam ruang lingkvp yang terhad.

“Bagi saya, keku4tan ini datang dari doa ibu dan murid yang belajar mengaji ini,” katanya sambil sesekali mem4ndang ibunya dan anak saudaranya ketika ditemui di rumahnya di sini.

Ibunya, Maimun Ujang, 57, berkata, walau apa pun terjadi, dia tetap berb4ngga dengan Muhamad Hidayat yang mempunyai semangat k3nt4l.

“Dia hanya mampu menamatkan persekolahan sehingga tahun enam di Sekolah Kebangsaan (SK) Pasir Panjang kerana tubuhnya semakin l3m4h.

“Doktor memberitahu peny4kit anak saya itu t1ada ubat. Suami saya pula meningg4I dunia t1dak lama selepas Hidayat dit1mpa s4kit.

“Ketika itu saya hanya mampu bern1aga kecil-kecilan bagi men4mpung kehidvpan kami lima beranak,” katanya,

Kebolehan luar biasa Muhamad Hidayat mendapat perhatian pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Skuad Al-Baasith, MyFundAction serta Bilal Muda yang menyantuni pemuda istimewa itu.

Wakil Skuad Al-Baasith Negeri Sembilan, Khairul Nizam Khairuddin berkata, pihaknya menyerahkan Kotak Rezeki Ummat, MyFundAction kepada keluarga terbabit.

“Kami sedang usahakan beberapa keperluan lagi bagi memb4ntu Muhamad Hidayat berasa selesa untuk meneruskan kelas meng4jinya.

“Antara keperluan yang sedang diusahakan adalah tambahan bumbung ruang meng4ji di bahagian luar rumah yang kerap dibasahi hujan, rak al-Quran, rehal dan wakaf al-Quran, kipas serta kervsi roda baru,” katanya.

Orang ramai yang mahu menyvmb4ng bagi meringankan beb4n keluarga ini bolehlah melalui ak4un B4nk S1mpanan Nasi0nal (BSN) 0510329000204282 (Muhamad Hidayat Ishak) atau menghubunginya di talian 011-17676405.

Sumber: hmetro via db0ngkar

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*