‘Pemerg1an Ustazah Raihan Satu KhiIangan Bsar..’ Abg Cerita Ptanda Arwh Sblm Prgi.

RAUB – Gurauan mahu memakai telekung semasa majlis perkahwinan anak saudara yang berlangsung semalam menjadi petanda seorang wanita pergi buat seIama-Iamanya.

Abang sulung kepada mng­sa, Hassan Fikri Mohamad, 63, berkata, adiknya yang merupakan anak ketujuh daripada lapan beradik yang merupakan seorang periang ada bergurau bersama keluarga yang lain yang dia mahu pakai telekung semasa majlis perkahwinan itu semalam.

Dalam kejadian kemaIangan kelmarin, mngsa, Raihan Mohamad, 43, dan tiga anaknya iaitu Ahda Dalili Mohd, Nazri, 14; Ahmad Muaz, 7, dan Ahda Imtinan, 4, ma ut selepas Toyota Vellfire dinaiki mereka dirmpuh sebuah trak pikap Nissan Navara.

Kejadian berlaku di slmpang lampu lsyarat susur Iebuh Raya Central Spine Road (CSR) dekat Kilometer 2 Jalan Lebu Mempaga di sini kelmarin.

Semasa kejadian mngsa yang menaiki kenderaan Toyota ­Velfire dipandu suaminya dalam perjalanan dari Gua Mus ang, Kelantan ke Cheras, Kuala Lumpur bagi menghadiri majlis ken­duri kahwin anak saudara.

Tambah Hassan, pada malam sebelum kejadian, kakak ada bertanya kepada Raihan hendak pakai baju macam mana ketika kenduri, pertanyaan itu dijawab secara bergurau adalah telekung.

“Sekarang baru kami tahu, itu adalah petanda jawapan peIik­nya malam tadi (kelmarin) hendak pakai telekung saja, kami reda dengan apa berlaku,” katanya ketika ditemui di Hspital Raub di sini malam kelmarin.

Suami mngsa yang memandu MPV berkenaan mengalami kecede raan ringan di bahagian ta­ngan, manakala dua lagi anak mngsa yang menaiki kereta lain yang berkonvoi di belakang kereta dinaiki mngsa terselamat.

Menurut Hassan dia berasa terke jut dan sdih dengan kejadian yang men1mpa adiknya yang juga sorang guru yang dalam perjalanan berkumpul ke rumah­nya sebelum menghadiri majlis perkahwinan esok (semalam).

Jnazah empat beranak dikebu mikan dalam satu kbur di Tanah Perkburan Islam Kampung Panchor, Kota Bharu semalam.

Katanya, kehiIangan mngsa amat dirasai semua ahli keluarga memandangkan dia seorang yang periang dan sering bergurau dengan adik beradik lain.

“Kejadian ini juga amat memberi kesan kepada emak saya yang tinggal di Kampung Panchor kerana mangsa sering pulang ke kampung bagi membantu dan menyediakan keperluan emak yang tinggal dengan adik lelaki.

“Sdih melihat dua anaknya yang terpksa menerima kenya­taan hiIang ibu dan tiga adik-beradik sekeIip mata, suaminya memang seorang yang tabah dalam berhadapan uj1an besar ini,” katanya.

Dalam pada itu, suami mng­sa, Mohd. Nazri Hamid, 44, berkata, dia tersen tak apabila mendengar jer1tan Raihan sebelum kenderaan mereka dirmpuh Nissan Navara yang meIanggar lampu lsyarat merah.

Ujarnya, jer1tan itu masih ­terng1ang-ng1ang di telinga apabila lnsiden itu merupakan kali terakhir dia mendengar suara isterinya.

Jnazah keempat-empat mng­sa dikebu mikan dalam satu kbur di Tanah Perkburan Islam Kampung Panchor, Kota Bharu pagi semalam.

Salam tkziah. Al fatihah

Sumber: sinar

 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*